Alltid på jobbet trots kronisk värk

Hon har kämpat med reumatisk värk i 30 år. De egna erfarenheterna är viktiga i mötet med patienter och medarbetare.

På sjukhuset i Malmö vet alla vem Marita Nilsson på dialysen är. Kanske för att hon har arbetat där i nästan hela sitt yrkesliv och för att hon numera är chef för dialysavdelningen. Men också för att hon är så stark och glad trots den kroniska sjukdom som hon har levt med i 30 år. Hon var 23 år när hon blev färdig sjuksköterska. Året efter fick hon diagnosen reumatoid artrit.?

— När värken är som värst vill man helst inte gå upp på morgonen, för det gör mindre ont om man ligger stilla. Det går inte ens att ta på strumpor och skor utan hjälp, eftersom man är för stel för att kunna böja sig ner.??

De första åren i yrket berättade Marita inte om den reumatiska värken som ständigt plågade henne, utan gjorde samma jobb som alla andra. Hon fick läkemedel som höll värken i schack, men sjukdomen kom i skov och drabbade framför allt Maritas händer och fötter. Det ledde till stelopererade tår och titanimplantat i händerna.?

Sju gånger har Marita opererat händerna, men alltid varit tillbaka på jobbet efter en eller två veckors sjukskrivning. Hon har lärt sig skriva med vänster hand när den högra har opererats och säger att det mesta funkar om man är lite kreativ.?

— Det går att sätta upp dialysmaskiner och sätta nålar ändå, om jag får göra det på mitt sätt.??

Så småningom har omgivningen sett, förstått och hjälpt till när det har gjort som mest ont. Marita älskar sitt arbete och har aldrig velat stanna hemma på grund av värken. Hellre har hon tagit två Alvedon och gått till jobbet i alla fall. Det tillskriver hon ”det lutherska arvet”, till arbetet går man om man så ska krypa. Men det handlar också om att hon trivs på sin arbetsplats och har fått stöd både på jobbet och hemma. Det mesta av hushållsarbetet har maken skött.

— För den som har en kronisk sjukdom blir jobbet kanske ännu viktigare än för den som är frisk. Jag har aldrig tänkt att jag skulle behöva sluta jobba. ?

Den egna erfarenheten betyder mycket både i mötet med patienter och när hon som chef ska prata med anställda som är sjukskrivna.?

— Jag har nog lyckats få några långtidssjukskrivna tillbaka till arbetet. Det är inte så att jag sitter och säger att de ska göra som jag, men jag kan berätta om mina erfarenheter och sen är det upp till var och en att bestämma vad som är bäst för dem. Men jag är övertygad om att de flesta mår bättre av att vara aktiva och att många mår dåligt mentalt av att bara sitta hemma.??

För två år sedan förändrades livet till det bättre för Marita. Hon fick den nyaste sortens biologiska läkemedel mot reumatism och de hade en mycket god effekt. Den ständiga värken minskade, liksom tröttheten och stelheten.?Att hon ska arbeta fram till pensionen känns just nu helt självklart.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida