Ambulansbilen vägrade lyda när föraren svängde

Ambulansbilen vägrade lyda när föraren svängde
Bilarna tillåts gå allt för länge innan de byts ut, anser ambulanspersonalen vid NU-sjukvården. Arkivbild: Colourbox

Ambulanssjuksköterskorna i Uddevalla och Trollhättan anser att bilarna får rulla alldeles för många mil.

Det har skett flera tillbud med ambulanserna inom NU-sjukvården och de anställda menar att flera av ambulanserna inte är säkra. var sig för patienter eller personal.

Nyligen var det en ambulans, stationerad vid Näl i Trollhättan, som gick rakt fram när föraren svängde till höger. Samma fel på ratten hittades sen på ytterligare två ambulanser.

Sliten bilpark

– Vi tycker inte det är bra när en ambulans tillåts rulla mer än 50 000 mil och nu är hela vår bilpark väldigt sliten, säger Magnus Fondin, förtroendevald för Vårdförbundet vid ambulansen i Uddevalla.

Han berättar att det har hänt flera tillbud när ambulanser har gått sönder under utryckning och man tvingats kalla på ersättningsbil.

– Det hände mig för inte så länge sedan, vi var på väg till en patient och tog oss nätt och jämt fram, men sen fick en ersättningsambulans komma när vi skulle tillbaka, säger Magnus Fondin.

Nya bilar på väg

Frågan har tagits upp i olika sammanhang under en längre tid och Magnus Fondin menar att ledningen ändå har lyssnat på personalens oro.

– Nu verkar det som att det är nya bilar på väg in, det känns i alla fall hoppfullt.

NU-sjukvården har 33 ambulansfordon, varav 24 är i drift just nu och det finns en plan för hur de ska bytas ut, enligt tidningen Bohuslänningen. Den tekniska chefen Jan-Erik Wounsch säger till tidningen att det blir fyra nya bilar i år och att det är planerat för elva nya bilar nästa år, men de är ännu inte finansierade.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida