Ambulanspersonal tvingas överge patienter

Först fick ambulansen ta över vården på Kramfors boenden. Nu ska de överta distriktssköterskornas jobb. Ett dödsfall har redan kopplats ihop med arbetsbelastningen.

3 december 2010

– Det kan hända igen, säger Lennart Fahlén, ambulanssjuksköterska.

Sedan ett år har ambulanspersonalen ansvar för vården på Kramfors åtta kommunala boenden under kvällar och nätter.

Det har inneburit att patienter, ofta med svåra smärtor, lämnas när ambulanspersonalen plötsligt tvingas åka ut på ett larm. Nyligen avled en patient med andningsproblem eftersom det tog lång tid att få dit ny personal, rapporterar Tidningen Ångermanland.

Får ännu fler uppgifter

Från den 10 januari får ambulanspersonalen ännu mer att göra, då ska de även ta över distriktssköterskornas jobb under kvällar och nätter. Tanken var att det skulle ha skett redan för ett år sedan, men det sköts fram.

– Det är ju helt omöjligt att hinna med, säger Lennart Fahlén, ambulanssjuksköterska.

Nu ska det alltså införas i alla fall.

Ständig stress 

Lennart Fahlén beskriver en situation där personalen mår dåligt, tvingas tjafsa i telefon med SOS Alarm om vilka prioriteringar man ska göra och ständigt frågar sig: ”Vem kommer att dö näst?”.

– Vi kan komma in till en patient på ett boende där anhöriga också ligger. Och så börjar vi en behandling samtidigt som sökaren piper. Det blir väldigt pressat, säger han.

Fick inga svar 

Vårdförbundet var kritiskt redan innan den nya organisationen sjösattes och har påtalat det flera gånger. Lennart Fahlén har försökt få svar från ansvariga utan att lyckas.

– Vi hade verksamhetschefen och politiker här på stationen när jag frågade vem av dem som var ansvarig för det som inte funkar. Ingen svarade, de flesta tittade ner i golvet.

Till Sveriges radio P4 Västernorrland säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg att han har stort förtroende för att ambulansorganisationen kommer att göra ett bra arbete. Frågan om vad personalen ska göra när larmen krockar bollar han tillbaka.

– Den frågan måste utföraren ta ställning till och göra erfordeliga prioriteringar, säger han.

Han vill heller inte svara på hur många situationer liknande den med patienten som avled som är acceptabla.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida