Även fina flickor måste få fisa

Även fina flickor måste få fisa
Tarmen kan glömma bort vad den en gång lärt sig om att behöva tömma sig. Foto: TT Nyhetsbyrån

Var fjärde kvinna lider av förstoppning eller lös mage. Om de förstod vikten av att fisa skulle magarna må bättre.

25 procent av kvinnorna och 13 procent av männen har ständiga problem med magen, enligt en undersökning som Mag-tarmförbundet presenterar i dag. Problemen med magen ökar, och om de som har besvär i perioder räknas in blir siffran betydligt högre.

Stress kan vara en förklaring till funktionsrubbningar som kronisk förstoppning och växelvis förstoppning och lös mage. Vad skillnaderna mellan könen beror på vet man inte säkert. Henrik Hjortswang, mag/tarmspecialist på Linköpings universitetssjukhus och ordförande för Magtarmfonden, säger att det inte finns några fysiologiska förklaringar.

Fellärda tarmar

– Skillnaderna mellan könen är svårförklarade, men vi vet att rubbningarna kan uppstå på grund av att man lär tarmen fel. Om man inte bajsar när man behöver, till exempel för att skoltoaletten är snuskig, glömmer tarmen och musklerna signalen för att det är dags, säger han.

Möjligen kan en förklaring till könsskillnaderna vara att fler flickor än pojkar undviker snuskiga skoltoaletter. En annan kan vara samhällets attityder och normer.

– Att fisa är viktigt för att magen ska må bra. Vi skulle behöva bli mer naturliga kring det. Det gäller inte minst flickor, säger Henrik Hjortswang.

Sjukvården kan hjälpa

Det finns hjälp att få. Även om sjukvården inte har samtal med unga flickor om vikten av att fisa finns träningsprogram där patienten får lära sig att använda sin slutmuskel rätt. Enligt Mag-tarmförbundet är det en utmaning att få fler att söka hjälp.

– 80 procent av dem som har besvär har aldrig sökt hjälp hos sjukvården. Det är sorgligt och visar hur svårt det är att prata om sina bajsvanor, säger Wictoria Hånell, kanslichef på förbundet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida