Bättre och snabbare vård med psykiatrisk akutbil

Bättre och snabbare vård med psykiatrisk akutbil
Psykiatrisjuksköterskan Robert Lindgren är en av de erfarna specialistsjuksköterskorna som bemannar den psykiatriska akutbilen. Foto: Privat

Om två veckor får Stockholm landets första blåljusbil för akut psykiskt sjuka eller självmordsbenägna.

Hittills är det främst polisen som ryckt ut till personer i Stockholm som drabbats av akut och allvarlig psykisk ohälsa eller är självmordsnära. Nu blir det i stället en psykiatrisk akutbil som kommer att åka på den typen av larm. Vårdfokus skrev redan för ett år sedan om satsningen som är ett tvåårsprojekt.

SOS larmar ut

– Vi är jättetaggade och sugna och väntar på att det ska bli den 30 mars klockan tre då vi sätter igång. Vi räknar med att vi aldrig kommer att stå och vänta på uppdrag och jag tror att det egentligen skulle behövas tre sådana här bilar, säger psykiatrisjuksköterskan Robert Lindgren.

Han är en av fem erfarna psykiatrisjuksköterskor i PAM, psykiatrisk akutmobilitet, som bilen heter. Den ser ut som ett vanligt ambulansfordon men har ett bord och fåtöljer för samtal och bedömningar i stället för bår. Bilen kommer att vara bemannad med två sjuksköterskor och en ambulansförare, och vara igång mellan klockan tre på eftermiddagen och ett på natten.

Den kan bara larmas ut av SOS Alarm och fokus kommer att ligga på självmordsprevention.

Avlastar polis och psykiatri

– Vi åker dit SOS skickar oss. Första prioritet får så kallade stora Spis-larm,suicidprevention i Stockholm. Det är de larm då man i dag skickar två ambulanser, flera polisbilar och ofta också räddningstjänsten till allvarliga hot om självmord vid till exempel broar och järnvägar. Det sker i snitt två sådana storlarm om dagen i Stockholm. Nu ersätter vi det ena ambulansfordonet, säger Robert Lindgren.

Prioritet två är övriga suicidlarm, och de är betydligt fler. Till exempel då någon har ringt till SOS själv eller skrivit på Facebook eller berättat för sina vänner. Som prioritet tre kommer man att åka på andra akutpsykiatriska ärenden som inte kan vänta. Man kommer också att åka på larm om personer under 18 år.

– Vi kommer att avlasta både polisen och psykiatrin och försöka fånga in svårt psykiskt sjuka i ett tidigt skede. Och vi kommer att styra folk som inte behöver komma till psykakuten till rätt ställe. Till exempel till beroendeklinik, medicinakut, Maria ungdom eller hem. Hittills har många hamnat på psykakuten som inte hör hemma där, säger Robert Lindgren.

PAM, psykiatrisk akutmobilitet, interiör

Introduktionsutbildning

På måndag startar en introduktionsutbildning. På schemat står bland annat suicidprevention och suicidbedömning, beroendeproblematik, lagstiftning, förhandlingsteknik och barnperspektiv på psykisk ohälsa.

– Det är jättespännande att få dra igång. Inte minst som ett led i att avstigmatisera psykisk ohälsa. Det är stor skillnad på att bli hämtad av sjukvården jämfört med att bli hämtad av polis. Och landstingsledningen pratar faktiskt redan om att vi kommer att behöva permanentas, säger Robert Lindgren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida