Betydelsefull organkoordinator hedras

Betydelsefull organkoordinator hedras
Ann-Christin Croon, Sveriges första transplantationskoordinator, hedras för sina insatser. Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset

Hon är Sveriges mest erfarna transplantationskoordinator — som kan berätta om 35-timmarspass och njurar på rymmen. Nu hedras Ann-Christin Croon tillsammans med kollegan Annika Wolfbrandt för sina engagerade insatser för organdonation.

18 oktober 2011

Inför den europeiska donationsdagen på lördag har Ann-Christin Croon utsetts till att få hedersutmärkelsen av organisationen Livet som gåva, tillsammans med Annika Wolfbrand som i somras slutade sin tjänst som transplantationskoordinator vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter nästan 20 år.

Ann-Christin Croon är transplantationskoordinator i Stockholm. Det började med att hon för många år sedan satt hemma i Kalmar med ett gipsat ben och läste Vårdfokus föregångare Vårdfacket när hon fick syn på en jobbannons som väckte hennes uppmärksamhet lite extra. Karolinska universitetssjukhuset var på gång att bygga upp en koordinatorsverksamhet för organdonation, med inspiration från USA. De sökte en engagerad person som kunde hålla i arbetet.

Började med njurar

Som operationssjuksköterska på sjukhuset i Kalmar hade Ann-Christin Croon och hennes kollegor börjat tillvarata njurar. Hon var intresserad av organdonation och tänkte att ”den tjänsten vill jag ha”.

26 år senare brinner hon fortfarande lika mycket för sitt jobb, men arbetar lite mindre. Då, när verksamheten var i sin linda, var hon ensam transplantationskoordinator och hade jour 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Verksamhet som växt

Nu har hon flera kollegor att dela ansvaret med. Men arbetspassen kan fortfarande bli upp emot 35 timmar långa. Trots hårt jobb och extrema arbetstider väger det positiva över med råge, berättar hon.

– Det är givande och en skön känsla att veta att man bidrar till att patienter får ett nytt liv. Är det några jag verkligen hedrar så är det de donatorer vi haft och deras anhöriga som trots en jättejobbig situation och ond bråd död kan ta det här beslutet.

Stort ansvar

När det dyker upp en möjlig organdonator någonstans i Mellansverige får Ann-Christin Croon information via SOS-Alarm. I donationsregistret ser hon om personen anmält sitt intresse för att bli donator. Om även anhöriga vill att organen ska doneras underrättas aktuella sjukhus, som tar reda på om det finns människor i behov av nya organ.

Huddinge sköter transplantation av njurar och levrar. Lund och Göteborg tar hand om hjärtan och lungor. Om organen inte behövs i Sverige erbjuds i första hand grannländerna och i andra hand övriga europeiska länder organen.

Tillsammans med Ann-Christin Croon åker ett team av läkare till sjukhuset där organdonatorn finns. Efter operationen är det transplantationskoordinatorns uppgift att ordna med transport av organet. Oftast sker det med bil. Ibland med hjälp av chartrade plan. Allt måste gå fort.

Njuren som försvann

I processen som leder fram till att en sjuk människa får ett nytt friskt organ finns många engagerade människor, inte bara vårdpersonal. Ann-Christin Croon berättar bland annat om chauffören som för flera år sedan fick jaga en njure på rymmen.

Organet anlände till Arlanda flygplats, men fanns inte i planet när det skulle hämtas för vidare transport. Efter en hel del detektivarbete visade det sig att någon lagt njuren i en postbuss som var på väg till Västerås.

–  Hur den hade hamnat där är helt obegripligt, men han körde ifatt bussen och fick tag på njuren. Ibland händer saker som gör att man undrar om det kommer att fungera. Men hittills har inget organ gått förlorat, tack vare väldigt många människor.

Donera är självklart

Ann-Christin Croon är 58 år och tänker fortsätta sitt arbete fram till pension. Det hon hoppas är att verksamheten i framtiden ska utvecklas ännu mer, att fler ska vilja bli organdonatorer – eller åtminstone ta ställning – och att sjukvårdspersonal i ännu större utsträckning får upp ögonen för transplantationsverksamhetens positiva sidor.

Har du själv anmält dig till donationsregistret?

– Ja, absolut! När man inte själv behöver sina organ och kan hjälpa upp till sju andra människor, då tycker jag att det är en självklarhet.

Delar utmärkelsen

Ann-Christin Croon får hedersutmärkelsen av organisationen Livet som gåva tillsammans med Annika Wolfbrand som i somras slutade sin tjänst som transplantationskoordinator vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter nästan 20 år.

I år, fram till och med september, har organ från 111 donatorer kunnat användas i Sverige.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida