Brobyggare guidar in i den svenska vården

I Blekinge finns en ny yrkesgrupp, hälsokommunikatörer, som ska fungera som ett slags brobyggare mellan utlandsfödda svenskar och sjukvården.

2 februari 2007

Att utbilda nya svenskar i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar är ett uppdrag för hälsokommunikatörerna.

En sådan är Muhanned Ali. Han arbetade som läkare i Irak och kom till Sverige för två år sedan. Nu har han en projektanställning som hälsokommunikatör i landstinget i Blekinge och är ute i skolor och på myndigheter för att informera.

– Vi hjälper invandrare med svar på frågor som vad de ska göra om de blir sjuka och vem de ska vända sig till. Många vet till exempel inte att det finns en sjukvårdsupplysning som man kan ringa till.

Själv kommer han från ett land där det inte finns några regler för när man ska söka sjukhusvård, säger han. Alla som känner sig dåliga åker direkt till sjukhusets akutmottagning och där sitter man inte och väntar på sin tur.

– Eftersom det inte fanns någon som bedömde vem som var i störst behov av hjälp visste jag som läkare inte om jag verkligen behandlade det allvarligaste fallet, säger Muhanned Ali.

Blekingelandstingets projekt med hälsokommunikatörer startade för snart ett år sedan. Annette Sander är sjuksköterska och projektledare.

– Visst förekommer det kulturkrockar i mötet mellan den svenska sjukvårdspersonalen och patienter med utländsk bakgrund. Det är viktigt att erkänna för att vi ska kunna arbeta med det, säger hon.

Krockarna uppstår framför allt för att patienter från andra länder inte förstår det svenska sjukvårdssystemet, anser hon, och för att svensk vårdpersonal inte känner till de förhållanden som patienterna kommer ifrån.

De tolv hälsokommunikatörerna i Blekinge ska fungera som ett slags brobyggare. De är tvåspråkiga och kommer från länder som Iran, Irak, Somalia, Bosnien, Serbien, Kosovo och Ryssland. Många av dem har arbetat inom sjukvården i sina hemländer och är på väg att få svensk yrkeslegitimation. I Sverige har de utbildats i hälsokommunikation, livsstilsfrågor, egenvård och det svenska sjukvårdssystemet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida