C-vitamin löser upp Alzheimerplack

C-vitamin löser upp Alzheimerplack
C-vitamin från färsk frukt och från juice har visat sig kunna lösa upp de plack som misstänks ligga bakom Alzheimers sjukdom. Försöken är gjorda på mushjärnor. Arkivbild: Colourbox

C-vitamin har visat sig kunna lösa upp förstadierna till de plack i hjärnan som antas leda till Alzheimers sjukdom.

– Än är det långt kvar tills vi vet om det fungerar på människor. Men det hindrar inte att vi dricker ett glas juice om dagen. Det är åtminstone inte skadligt, säger Katrin Mani, docent i molekylär medicin vid Lunds universitet.

Hon och hennes forskarkolleger har i försök på mushjärnor visat att den tidiga bildningen av så kallade amyloidplack som bildas i hjärnan och som misstänks orsaka Alzheimers sjukdom löses upp vid behandling med C-vitamin.

Mushjärnorna har helt enkelt skivats och lagts i en lösning innehållande C-vitamin, varefter förstadierna till plackbildningarna har försvunnit.

– Ett intressant fynd är att den nyttiga C-vitaminen inte behöver komma från färsk frukt. I våra försök visar vi att C-vitamin kan tas upp i större mängder även i form av dehydroaskorbinsyra från till exempel juice som fått stå över natten i kylen, säger Katrin Mani.

Ett problem vid utvecklandet av läkemedel för neurologiska sjukdomar är att den så kallade blod-hjärnbarriären effektivt stänger ute många ämnen som naturligt inte finns i hjärnan. Det gäller inte för C-vitamin som av någon anledning finns i tio gånger så höga koncentrationer i hjärnan som i blodet i övrigt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida