Cellgifter under graviditet tycks inte skada fostret

Cellgifter under graviditet tycks inte skada fostret
Ny forskning tyder på att fostret inte tar skada av cellgiftsbehandling. Arkivbild: Colourbox

Barn som föds efter att deras mödrar har behandlats med cellgifter under graviditeten tycks inte påverkas vare sig vad gäller hjärtats utveckling eller i utvecklingen av de mentala processerna. Det visar en studie som presenterats vid den europeiska cancerkongressen i Stockholm.

Studien startade 2005 då forskarna från Belgien, Holland och Tjeckien dels rekryterade barn födda 1991-2004, dels barn födda 2005-2010. Sammanlagt 70 barn mellan 18 månader och 18 år ingick i studien som undersöktes sex gånger vid olika åldrar. De följdes i genomsnitt 22 månader.

Mammorna behandlades med cellgifter för en rad olika cancersjukdomar. Bröstcancer var vanligast (35 procent), följt av blodcancrar som leukemi och lymfom (18 procent), äggstockscancer (6 procent) och livmoderhalscancer (4 procent).

Födda för tidigt

En signifikant stor del av barnen, 47 stycken, föddes före vecka 37. Forskarna fann att den tidiga födseln signifikant påverkade barnens kognitiva utveckling. Men den berodde inte på kemoterapin.

Ett av de två tvillingparen i gruppen, födda i vecka 32, hade dock en signifikant försening av nervsystemets utveckling som forskarna inte kunde utesluta berodde på att de hade utsatts för kemoterapi.

Trots resultatet för det mycket för tidigt födda tvillingparet anser forskarna att de kan hävda att gravida kvinnor med cancer inte behöver vänta med sin behandling till efter förlossningen.

Fördelarna överväger

– Fördelarna med att behandla mammorna med cellgifter överstiger en eventuell påverkan på lång sikt för barnen. Men det är viktigt att försöka förhindra att barnen föds för tidigt, säger professor Frederic Amant som presenterade studien på cancerkongressen. 

Det är vanligt att förlossningen sätts igång hos gravida kvinnor som får kemoterapi så fort fostret är livsdugligt.

– Våra fynd indikerar att det bör undvikas, säger Frederic Amant . 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida