Dygnspass. Falck ambulans bryter mot sin egen policy

Dygnspass. Falck ambulans bryter mot sin egen policy
Falck Ambulans förbjuder inte dygnspass, trots att företagets policy är att deras anställda inte ska arbeta så. Arkivbild: Anders Olsson

Trots att företaget uppger att de inte ska tillämpa dygnstjänstgöring används det på flera av Falcks ambulansstationer i Sverige.

I morgon, fredag, kommer domen i det uppmärksammade fallet 2010 då en ambulanssjuksköterska som hade varit igång nästan 23 timmar i sträck somnade vid ratten och kraschade mot en bergvägg. Domen kan bli vägledande och slutet för dygnspass.

För fortfarande är det en majoritet av landstingen och regionerna som har kvar dygnen på schemat. Det bara är bara Uppsala, Halland, Dalarna och nyligen även Blekinge som hittills helt har avskaffat dem.

Personalen får rösta

Falck Ambulans är en av de stora entreprenörerna. De har verksamhet i sex landsting och regioner. Företaget uppger själva att deras policy är att inte ha dygnstjänstgöring, men Vårdfokus kartläggning visar att Falck bryter mot det på flera ställen. På 21 av 128 ambulanser runt om i Sverige tillämpas dygn.

På exempelvis Gotland, där Falck ensamt sköter ambulansen, röstar personalen om schemat och de som vill jobba dygn får göra det. I Skåne förekommer dygnspass på enstaka stationer och i Västerbotten finns det beredskapstjänster som innebär dygnstjänstgöring och där personalen kan vistas i hemmet med fem minuters inställningstid. 

Tillåter det i alla fall

Lotta Smith, kommunikationsansvarig på Falck Ambulans, kommenterar det så här i ett mejl till Vårdfokus:

”Vi har en policy som säger att vi inte tillämpar dygnstjänstgöring och det innebär att vi som arbetsgivare inte planerar det. Om fackliga representanter eller medarbetare dock önskar det, så kommer vi inte att förbjuda det om det är acceptabelt utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv.”

På frågan om varför företaget har en policy om den ändå inte följs, svarar hon att policyn är en riktlinje för att uppnå önskade mål. 

”Utifrån den anpassar vi oss till de lokala förhållanden som bedöms ge den bästa ambulanssjukvården”, skriver Lotta Smith.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida