Dyster bild av äldrevården i ny rapport

Trots att de boende på landets äldreboenden blir allt mer vårdbehövande har utbildningsnivån bland omsorgspersonalen inte höjts. Samtidigt har sjuksköterskorna kommit allt längre från den direkta vården.

Antalet platser har fortsatt att minska, vilket bland annat gör att personer med demens ibland vårdas på samma enheter som somatiskt sjuka. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny lägesrapport om äldreomsorgen 2006 som presenteras i dag.

Antalet platser i särskilda boenden har minskat kraftigt de senaste åren, och har fortsatt att göra så även under 2005, om än i långsammare takt. Omsorgspersonalen i särskilda boenden ansvarar nu för allt sjukare äldre med väldigt stora och sammansatta vård- och omsorgsbehov.

Får första lediga plats

Ett exempel på hur nedskärningarna inom äldrevården drabbar de äldre är att personer med demens ibland bor och vårdas på samma enheter som svårt somatiskt sjuka. Och det får konsekvenser.

– Eftersom personer med demenssjukdom måste erbjudas plats då de faktiskt inte klarar sig hemma själva tar man den plats som är ledig. Det betyder att den demenssjuke kan komma till ett boende där omsorgspersonalen inte är särskilt kunnig i demensvård, säger Lennarth Johansson på Socialstyrelsens äldreenhet.

Sjuksköterskan konsult

Trots utvecklingen mot en mer komplex äldrevård, med fler svårt sjuka och ett ökat behov av palliativ vård, avancerad medicinsk vård och/eller medicintekniska hjälpmedel, har sjuksköterskans roll i den kommunala äldrevården blivit mer konsultativ.

Andelen outbildad omsorgspersonal är fortfarande stor. Lennarth Johansson konstaterar att det leder till stor osäkerhet vid exempelvis delegering.

– Fortfarande sägs att man alltid kan få jobb i hemtjänsten, men det är ett ödesdigert sätt att se det på, som sänker yrkets status och gör att personal som jobbar inom äldreomsorgen har svårt att känna stolthet i sitt arbete. Det är nödvändigt att utbildningsnivån höjs, säger han.

Stressat vårdsystem 

Sammanfattningsvis beskriver han situationen i dagens vård- och omsorgssystem för äldre som stressad.

– När man skär ned på platsantalet får det konsekvenser. Det brister i dokumentation och rapportering och vi får signaler om ökade problem vid utskrivning. I brist på särskilda boendeplatser placerar kommunerna de äldre på korttidsboenden som blir långtidsboenden, säger Lennarth Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida