Efter tio års ”medvetslöshet” svarade Scott plötsligt på personalens frågor

En allvarligt hjärnskadad patient från Kanada har efter mer än ett decennium i vegetativt tillstånd börjat kommunicera med sin omgivning. Patienten svarade plötsligt relevant på frågor om hur han mådde i samband med att hans hjärnaktivitet undersöktes i en magnetkamera.

16 november 2012

Nyligen sände engelska BBC ett reportage om 39-årige Scott Routley som efter en bilolycka för tolv år sedan befunnit sig i ett vegetativt tillstånd. Han har varit periodvis vaken med öppna ögon, men ändå bedömts som okontaktbar.

Smärtfri

Men när hans hjärna undersöktes med så kallad funktionell magnetkamera hände något. Enligt  neurologprofessorn Adrian Owen, som ledde undersökningen, gav Scott Routley adekvata svar på frågor som personalen ställde, under det att skanningen av hjärnan pågick.  Han berättade att han inte hade ont.

– Vi tror att han vet vem och var han är, säger Adrian Owen som menar att fallet ställer många antaganden om vegetativa tillstånd på ända.

Han anser att upptäckten bör leda till att medicinska läroböcker om vegetativa tillstånd skrivs om.

Tidigare observationer med funktionell magnetkamera hade visat att Scott Routley inte var vid medvetande. Det var först när personalen började ställa direkta och relevanta frågor som resultatet blev annorlunda.

Föräldrarna inte förvånade

Patientens föräldrar har hela tiden ansett att sonen har haft ett visst mått av medvetande. De har berättat för personalen om hur Scott har kommunicerat med dem genom att röra sina ögon eller lyfta en tumme. Men iakttagelserna viftades bort av personalen, enligt föräldrarna.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida