En narkoman i familjen

Sigge EklundVarulvsvalsen255 sidor. Albert Bonniers förlag 2007www.albertbonniersforlag.seISBN 91-0011-329-2

4 maj 2007

Sigge Eklunds berättelse biter sig fast. Den tvingar läsaren att fortsätta genom den desperata men maktlösa kampen mot den av familjen så högt älskade Rebeckas drogmissbruk. I boken liknas den knarkande systern vid en varulv. När narkotikan tar över hennes kropp förvandlas den unga vackra flickan till en demon som drar in alla i sin omgivning i den nedåtgående spiral som hennes missbruk skapar.

Det är en rak och mörk historia om människor som desperat ber samhället om hjälp. Familjen står maktlös inför Rebeckas förfall, men möts av regler och förordningar som gör en akutinsats omöjlig. Desperata telefonsamtal för att lokalisera henne eller för att hitta räddare och bot. För att övertala myndigheter och instanser att det är bråttom. Sömnlösa nätter när den ständiga ängslan och maktlösheten berövar alla inblandade någon ro och tär på alla relationer. Syskon, släktingar och vänner som till slut inte ser annan råd än att själva fånga Rebecka och påtvinga henne en avgiftning. För visst måste hon väl vilja leva ett drogfritt liv, om inte för sin egen så i alla fall för sin lille sons skull? Eller den efterlängtade utbildningen på Konsthögskolan?

En berättelse om löften, svek och lögner där varulven – drogen – står på podiet med dirigentpinnen i högsta hugg för att leda alla i sin galna dans. En dans som Rebecka har bjudit upp till förr.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida