Ett turbulent vårdutrymme på hjul

När ambulanser är inblandade i trafikolyckor utreds inte vad som har hänt i vårdutrymmet. Därför finns heller inget underlag för att förbättra patientsäkerheten där.

Efter en trafikolycka kan utrustningen i ambulansen ligga huller om buller och bårsläden kan ha släppt, ändå utreds nästan aldrig vilka skador det kan ha orsakat. Det berättade Jörgen Lundälv på Vårdstämman i dag.

Ingen klocka ringer hos Socialstyrelsen

Jörgen Lundälv är docent i trafikmedicin i Umeå och lektor vid Göteborgs universitet. Han tycker att det faktum att bara en enda lex Maria-anmälan har gjorts på tre år, trots att det då och då sker olyckor med ambulanser inblandade, borde göra att en klocka ringer hos Socialstyrelsen.

– Jag tycker att Socialstyrelsen på eget initiativ ska utreda olyckor där ambulanser är inblandade, vilket jag inte har sett att de gör, säger Jörgen Lundälv.

Han anser att ambulansen ska ses som ett vårdutrymme på hjul och att det som händer där ska granskas lika väl som händelser i annan hälso- och sjukvård.

Borde finnas bilder

När en olycka har hänt tas patienten om hand och bilen forslas bort. Personalen beskriver att de har gjort vad de har kunnat, exempelvis satt säkerhetsbälte på patienten. Med det låter man sig nöja, konstaterar Jörgen Lundälv.

I dag vet man inte hur det ser ut efter olyckan, med exempelvis lösa föremål inne i ambulansen. Hans förslag är att alltid fotografera.

– Det borde införas en regel om att foton för en efterhandsgranskning ska tas inne i ambulansens vårdutrymme vid varje ambulansolycka, säger Jörgen Lundälv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida