Få svenskar tror att mycket fett är hälsosamt

Få svenskar tror att mycket fett är hälsosamt
Bara tre procent av svenskarna anser att det är hälsosamt att äta mycket fett. Men 29 procent tycker inte att det är viktigt att minska fettintaget

Enligt en undersökning gjord av Livsmedelsverket är det bara tre procent av svenskarna som anser att det är hälsosamt att äta mycket fett. Men 29 procent tycker inte att det är viktigt att minska på fettintaget. Så hur inställningen egentligen är till fet mat är svårtolkad.

17 januari 2012

Livsmedelsverket ville veta vad svenska folket har för inställning i den fettdebatt som pågår. I en undersökning fick 1 000 personer ta ställning till ett antal påståenden om fett och fet mat.

  • 38 procent svarar att man i första hand bör minska mängden animaliskt fett som finns i smör och charkuterier.
  • 29 procent svarar att det inte är viktigt att minska fettintaget, det finns andra livsmedel som är viktigare att undvika.
  • 18 procent anser att man bör minska mängden fett, oavsett typ av fett.
  • 3 procent svarar att man tvärtom bör äta mer fett.

Livsmedelsverkets tolkning av resultaten är att få svenskar tror på nyttan med mycket fett.

– Det här visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson, chef för Livsmedelsverkets rådgivningsenhet.

Men nästan en tredjedel säger att det inte är viktigt att minska fettintaget, utan att det är viktigare att undvika andra livsmedel?

– Vi vet inte riktigt hur vi ska tolka det, svaret kan ju också innebära att man tycker det är viktigast att minska på skräpmat och godis.

Kan det inte också tolkas som att många anser att det är viktigare att minska på kolhydrater än på fett?

– Det är möjligt, men det viktigaste för oss är att bara tre procent säger att det är bra för hälsan att äta mer fett,  säger Anette Jansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida