Felaktig tidrapportering inget nytt inom Värmlandsambulansen
Den otillåtna tidrapporteringen diskuterades mellan fack och arbetsgivare för fyra år sedan.
Redan 2010, i förhandlingar med Vårdförbundet, framkom att det pågick otillåten tidrapportering inom ambulansen i Värmland. Alla runt förhandlingsbordet, facket, landstingets förhandlingschef och ambulansens verksamhetschef, var överens om att detta inte fick förekomma.
Det berättar Vårdförbundets vice ordförande i Värmland, Ann-Britt Jonsson för Vårdfokus.
– Det är mycket möjligt att verksamhetschefen informerade organisationen, men att det ändå inte har följts, säger hon.
Vårdförbundet gjorde ingen egen uppföljning.
Detta har hänt
Vad det är som gått snett på en av ambulansstationerna i Värmland börjar mer och mer klarna. Det verkar som om i första hand en sjuksköterska med fordonsansvar fått tillåtelse att fortsätta arbeta enligt ett tidbankssystem som ambulansen tidigare använt, men som inte följer nuvarande avtal.
Sjuksköterskan har ofta kört ambulansbilar till verkstaden på ledigt tid och skrivit in timmarna i en privat tidbok, i stället för att rapportera uppgifterna till landstinget. Tiden har sedan tagits ut som kompledighet.
Eftersom verkstadskörningarna skett på övertid har timmarna dubblats. En timmes körning har kompenserats med två timmar ledigt och så vidare. I schemat har ledigheten registrerats som så kallad fordonstid.
Tar på sig skulden
Enligt ambulanssjukvårdens verksamhetschef Torbjörn Nyvall har frågan om otillåten tidrapportering varit uppe vid ett flertal tillfällen under årens lopp. Han säger att han inte kände till det fall som nu uppdagats, men han tar ändå på sig en stor del av skulden.
– Jag har brustit i mina rutiner och borde ha upptäckt det här tidigare.
Fallet kommer att granskas närmare. Men Torbjörn Nyvalls bedömning hittills är att ingen medarbetare gjort något fel som kostat skattebetalarna extra pengar.
– Vi misstänker inte att någon i vår personal gjort något oegentligt. Man har jobbat på ett smart sätt, fast på fel sätt.
Kritisk till avtalet
Som förklaring till det inträffade ser han i stället ett systemfel, ett oflexibelt tidavtal som försvårar schemaläggningen och är dåligt anpassat efter oförutsedda problem som en fordonsansvarig sjuksköterska kan drabbas av.
Nu hoppas han att fack och arbetsgivare ska kunna sätta sig ner och diskutera hur ambulansen i Värmland ska kunna jobba på ett smartare sätt.
Arbetstiderna inom ambulansen är en fråga som diskuterats under många år i Värmland. Enligt Torbjörn Nyvall finns det ett missnöje med dagens schemasystem på flera håll.
Kan det förekomma fler okända otillåtna individuella lösningar på andra ambulansstationer?
– Det hoppas jag innerligt att det inte finns. Jag förutsätter att det inte är så här på fler ställen.
Personalen mår dåligt
Det Torbjörn Nyvall oroar sig mer för just nu är tillståndet hos ambulanspersonalen, som under flera dagar hårdgranskats av lokala medier. I dag är två av de anställda på den granskade ambulansstationen sjukskrivna och ambulansens kristeam har aktiverats.
Vårdförbundet lägger all skuld för det inträffade på arbetsgivaren.
– Det är en ledarskapsfråga att personalen får göra så här. Det är tragiskt och ledsamt att våra medlemmar ska bli drabbade av detta, säger Ann-Britt Jonsson.
Vilket ansvar har Vårdförbundet?
– Det är arbetsgivarens ansvar att föra korrekta tider för arbetstagare som jobbar enligt schema. Att den här otillåtna tidrapporteringen fortfarande pågick kom som en överraskning för oss, vi visste inte om det här.