Fetmaoperationer på unga kritiseras
Det är inte etiskt försvarbart, anser professor Charlotte Erlanson-Albertsson.
Som Vårdfokus berättade häromdagen drar forskare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg inom kort igång ett omfattande projekt för att gastric bypass-operera unga tonåringar mellan 13 och 15 år som lider av sjuklig fetma.
Syftet med projektet är att se om det finns evidens för nyttan med att operera i tidiga tonåren, i stället för att vänta till efter 18 år, som i dag är rekommendationen både i Sverige och internationellt.
En som är kritisk till projektet är Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och känd debattör i frågor som rör mat och hälsa.
– Fetmaoperationer är väldigt effektiva på medelålders personer som har kämpat med sin övervikt länge och försökt allt. Att operera unga individer som ännu inte vuxit färdigt är lite väl drastiskt, säger hon till Vårdfokus.
Viktiga hormoner
Hennes viktigaste argument mot gastric bypass på unga är att hela mag-tarm-systemet behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss olika vitaminer, mineraler och antioxidanter som inte minst under uppväxten är viktiga och svåra att ersätta med enbart kosttillskott. Men framför allt att tarmen är ett endokrint organ som producerar olika hormoner.
– De påverkar exempelvis psyket, förbättrar minnet och gör oss mindre ängsliga. Det här är ett stympande ingrepp, för resten av livet, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Etiska överväganden
Eva Gronowitz, sjuksköterska och forskare på Centrum för tillväxtforskning vid Drottning Silvias barnsjukhus har funderat mycket över det etiska i att göra gastric bypass på unga tonåringar. Men hon tycker trots allt att ingreppet är försvarbart. I senaste numret av Vårdfokus pappersutgåva uttrycker hon sig så här:
– För mig som träffar de här extremt överviktiga unga är det ganska enkelt. En 14-åring som inte går i skolan, som är inkontinent, som har bantat hela livet. När jag träffar henne kan jag känna att det nästan är etiskt oförsvarbart att låta henne vänta med att bli opererad. Hon är så stor. Hon fungerar inte.
Men de argumenten köper inte Charlotte Erlanson-Albertsson.
– Visst, det där låter väldigt angeläget. Men har de bantat hela livet kan de fortsätta fem år till.