Fler val med nya kostråd

Fler val med nya kostråd
Medelhavskost. Fisk, olivolja, nötter och mycket grönt är bra mat även för personer med diabetes. Arkivbild: Colourbox

Socialstyrelsens nya råd gör det lättare för personer med diabetes att komponera måltider efter eget tycke och smak. Fyra olika alternativ finns med.

Det är helt okej att undvika fett — men det går också bra att minska på kolhydraterna i stället. Socialstyrelsens moderniserade kostråd ger mer individuell frihet för personer med diabetes.

Extrem lågkolhydratkost som Atkinsdieten och LCHF (low carb high fat) är två dieter som blivit allt vanligare att pröva bland diabetiker. De bygger båda på ett mycket lågt intag av kolhydrater, i stället ska man äta mer protein och fett. Men ingen av dem tas upp i kostråden.

— Vi saknar fortfarande tillräckligt med vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost, säger Christian Berne, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, en av Socialstyrelsens experter.

I stället ger de nya kostråden fyra andra alternativ:

  • 1.Traditionell diabeteskost.
    Baserad på de svenska näringsrekommendationerna (SNR). Dagligt intag av 500 gram frukt och grönsaker, fisk två till tre gånger i veckan, flytande margarin eller olja till matlagningen, fullkorns­varianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris, mestadels nyckel­hålsmärkta livsmedel och måttlig alkoholkonsumtion.
  • 2.Måttlig lågkolhydratkost.
    Utgörs av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, baljväxter och vegetabiliska proteiner samt fett från olivolja och smör. Kosten innehåller mindre socker, bröd, flingor, rotfrukter och ris än traditionell diabeteskost.
  • 3.Medelhavskost.
    Rikligt med frukt, baljväxter och grönt samt fisk och sparsamt med rött kött. Intaget av enkelomättade fetter från olivolja och nötter är stort. Innehåller mindre socker, bröd, flingor, rotfrukter och ris än traditionell diabeteskost.
  • 4.Traditionell diabeteskost med lågt GI (glykemiskt index).
    Rikligt med bönor, linser, pasta, klibbfritt ris, korngryn och bulgur. Brödet innehåller hela korn och lösliga fibrer. Inslaget av grönsaker och frukt med lågt glykemiskt index (äpple, apelsin och päron) är stort. Innehåller i övrigt detsamma som traditionell diabeteskost.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida