För tidigt födda kan behöva mer bröstmjölk under sjukhustiden

För tidigt födda kan behöva mer bröstmjölk under sjukhustiden
Hur mycket mjölk för tidigt födda barn behöver har Eva–Lotta Funkquist studerat i sin avhandling. Arkivbild: Colourbox

För tidigt födda barn riskerar att få för lite mat under den tid de vårdas på neonatalavdelning. Det visar en ny avhandling.

Risken att få för lite mat är störst för de barn som är lite större i förhållande till sin mognadsvecka. Det kan ha att göra med de nutritionsrutiner neonatalvården har om mjölkmängder och matningsintervall de första veckorna. 

Storleken bedrar

– Vi kan luras att tro att de här barnen har ”att ta av”, säger Eva –Lotta  Funkquist som har jämfört vårdrutiner på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hennes studie omfattar 21 för tidigt födda barn med tillväxthämning på vardera sjukhuset och 59 respektive 64 för tidigt födda barn som inte var tillväxthämmade.

Studien visar  att tillväxthämmade barn växer bra även på små mjölkmängder, men också att tillväxthämmade barn som får mer mjölk än vad som tidigare ansetts möjligt under sina första dygn inte behöver intravenös näringstillförsel lika ofta som de barn som fick mindre mjölkmängder.

Riskerar få för mycket 

– Samtidigt finns det en risk att tillväxthämmade  barn övernutrieras, eftersom de är vana vid att klara sig på lite näring, säger Eva –Lotta  Funkquist.

Hon försvarar sin avhandling Policies and practise in neonatal nursing related to nutrition  på Uppsala universitet den 29 oktober.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida