Hallå där…

...Helen Karlsson, narkossköterska på Kungälvs sjukhus. Du är en av två ansvariga för sjukvården under konståknings-VM i Göteborg i påsk. Vad innebär det?

– Att vi ska stå för en mindre akutmottagning med beredskap för väldigt mycket sjukvård för de bortåt 400 tävlande, tränare och domare som deltar. Vi är 13 sjuksköterskor, fem läkare och två sjukgymnaster med bemanning från halv sex på morgonen till efter midnatt. Då är det sista vi gör att följa med dem som ska dopingtestas till toaletten för att se så de inte mixtrar med urinprovet.

Det här är tredje internationella tävlingen som du är volontär på. Brukar det vara många tillbud?

– Nej, allvarliga saker som hjärtstillestånd är väldigt sällsynta, tack och lov, men de ramlar och skär sig och får problem med rygg och nacke.

Har du själv varit en isprinsessa?

– Nej, men mina pojkar åker sedan sjutton år tillbaka. Det var så jag engagerade mig. Jag brinner för konståkning, det är en häftig, otroligt krävande sport. Sverige har inte haft VM sedan 1976 så det här är stort. Isdansen är otrolig att se live, vi har inte den i Sverige. Vi väntar en publik på 50 000 personer, så även om vi är till för åkarna och personerna runt dem rycker vi förstås också ut till publiken om något allvarligt skulle hända dem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida