Kan röra förlamad kroppsdel med ny metod

Genom att flytta fungerande nervtrådar från överarmen till en förlamad muskel hos en totalförlamad patient har ett forskarteam i Göteborg lyckats få handleden att röra sig.

Metoden, att flytta fungerande nervtrådar från överarmens muskler till den förlamade muskel som ska fås att röra sig, kallas för nervtransferering.

Nervtrådarna skärs av i övergången mellan nerv och muskel och flyttas till en nerv i den förlamade muskeln. Några månader efter ingreppet har nerverna vuxit ut och den mottagande muskeln har börjat få nervimpulser. Då kan muskeln tränas och stimuleras elektriskt.

Kan röra handen

Ekot berättade i morse om en av dem som har blivit opererad, 35-årige Tero Leskinen. Han blev totalförlamad vid en dykolycka förra sommaren.

– Fysiskt är det inte mer än att jag kan sitta en timme och bara titta på min hand när jag viker den, men rent psykiskt är det fantastiskt, det har förändrat mycket, säger han.

Nu har Tero stora förhoppningar inför framtiden om att kunna äta själv, greppa en kaffekopp eller ta sin hund i örat när den inte gör som han vill.

Avgörande för att vara självständig

De preliminära resultaten är enligt forskarna bakom resultaten lovande.

– Den nya behandlingsmetoden innebär att vi i framtiden kommer att ha bättre möjligheter att återskapa handfunktion även hos patienter med svåra skador på halsryggmärgen. Detta kan vara helt avgörande för att dessa patienter ska kunna bli så självständiga som möjligt, säger Jan Fridén, överläkare inom handkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Metoden presenterades i slutet av förra veckan vid den nordiska ryggmärgsskadekongressen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida