Lång väntan på operation förödande för patienter med höftfraktur

Gamla människor med höftfrakturer som får vänta mer än 24 timmar har högre dödlighet än de som opereras inom ett dygn efter sin fraktur visar ny forskning.

Det vanligaste skälet till att operationer skjuts upp är brist på operationspersonal. Från ortopedläkarhåll hävdas det att det går att vänta upp till 48 timmar utan att resultatet blir sämre. Men nu visar sjuksköterskan Ami Hommel att det inte stämmer.

– Nej, det gäller bara själva operationsresultatet. Risken för komplikationer som patienten kan drabbas av ökar ju längre patienten får vänta på sin operation, säger hon.

Snabb operation viktig  

Om patienten drabbas av till exempel förvirring, förstoppning, syrebrist eller trycksår blir de besvären värre av väntan.

–  Patienterna far väldigt illa. Bland dem som får vänta längre än ett dygn på sin operation är dödligheten efter fyra månader högre än för dem som opereras snabbare, konstaterar Ami Hommel.

Som en del i sitt avhandlingsarbete genomförde Ami Hommel en studie med totalt 478 patienter som opererades för höftfraktur i Lund mellan första april 2003 och sista mars 2004. I Lund är väntetiden i snitt 27 timmar.

– Det visade sig att av dem som var medicinskt friska och som opererades inom 24 timmar hade 12 procent avlidit efter fyra månader mot 16 procent bland dem som hade fått vänta längre, säger hon.

Kortare vårdtid på rätt avdelning

Ami Hommel konstaterar också att komplikationerna är färre och vårdtiderna minskar med fyra dygn om patienterna vårdas på ortopedavdelningar jämfört med om de vårdas på avdelningar som saknar rätt specialkunskaper.

–  Ändå är det tyvärr det som blir allt vanligare. Till exempel i Lund vårdades bara uppåt 20 patienter med höftfrakturer på andra avdelningar i slutet av 1990-talet mot 150 om året nu.

Förutom egna studier har Ami Hommel också hämtat sitt avhandlingsmaterial ur det nationella registret ”Rikshöft” som hon är koordinator för.

Ami Hommel disputerar i morgon på avhandlingen Improved safety and quality of care for patients with a hip fracture.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida