Lätta benlyft

Lätta benlyft
Lina Blom ser över lindningen av Anna-Lisa Peterssons ben. Foto: Daniel Nilsson

I hemmet. Ett benstöd som lätt går att vinkla gör att Lina Blom känner sig mer professionell. Nu slipper hon lägga upp patientens ben i soffan för att lägga om sår.

Anna-Lisa Petersson slog upp sitt sår på vänsterbenet mot rullatorn i juni. En man från hemtjänsten höll på och städade och Anna-Lisa, som själv jobbat många år i hemtjänsten, ville byta några ord. Men det slutade med att han fick sitta och nypa ihop såret. Hennes första tanke var: ”Nej, jag som äter blodförtunnande.”?

Det blev inget blodbad. I stället har såret blivit envist, vätskande och svårläkt. Den första tiden blöttes hela sängen ner och hemsjukvården fick lägga om varje dag. Nu räcker det med nytt förband och lindning en gång i veckan.?

I dag är sjuksköterskan Lina Blom här tillsammans med studenten Isabell Turfors för att se över lindningen. Det luktar lockande av rotmos i lägenheten. Dottern är på besök och det ska lagas extragod fredagslunch. ?

Anna-Lisa sitter redan i en fåtölj och Lina lyfter lätt upp hennes ben på det medhavda benstödet. som kallas legpal. Lina vill helst inte stöka med såret i onödan då det bara stör läkningen. Hon vet från journalen att det finns fin granulationsvävnad och bara lite fibrin. Med några enkla handgrepp har hon justerat både höjd och vinkel för att de båda ska kunna sitta bekvämt och hon själv arbeta ergonomiskt.?

— Benstödet underlättar verkligen. Det går att jobba proffsigt och hygieniskt med den. Jag slipper sitta i patienternas sängar och soffor i konstiga arbetsställningar.??

Det kan verka självklart att ta med sig utrustning som förenklar jobbet som sjuksköterska. Men alla i hemsjukvården vet att så inte är fallet. Många hantverkare ligger långt före vården med smarta maskiner och arbetsbord. På sjukhus, mottagningar och operationssalar finns lösningar för det mesta, i alla fall att investera i om det går igenom budgeten. Men i hemsjukvården är personalen ofta utlämnade till sin egen påhittighet i patientens hem.?

Det här fick sjuksköterskan Christina Wieslander att ilskna till. Hon frågade sig om det måste vara så tungt och besvärligt att arbeta med bensår i patienternas hem.

?— Som distriktssköterska hade jag många omläggningar. Det var hårt för både rygg, knän och axlar. Dessutom tog det onödigt lång tid för att vi inte hade hjälpmedel. Patienterna satt obekvämt och inte sällan fick de krampkänning och ont.?

Det kunde väl inte vara så svårt att få till en vettig ställning att lägga benet på? En god vän på Blekinges idéråd peppade henne att utveckla sin idé och hon sökte pengar från Almi. Helt avgörande var också mötet med uppfinnaren Åke Johansson i Svängsta. Han hjälpte henne att göra stödet lätt att justera i flera ledder.?

— Jag satte ihop min idé från en gynstol och ett kamerastativ. Jag tänkte att den måste vara enkel att använda.

?Nu efter några år bär hemsjukvårdens personal i ett 40-tal kommuner ofta med sig benstödet i en axelväska. En av dem är just Lina Blom hemma hos Anna-Lisa Petersson, med det envisa bensåret. Lina är såransvarig för ett särskilt boende. Hon berättar för Anna-Lisa varför benlindan behövs under så lång tid.?

— Det är ett venöst bensår och kompressionen är viktigast för läkningen. Lindningen gör att vätskan pressas uppåt och sårets miljö förbättras. ?

Benstödet har underlättat just för arbetsmomentet lindning, vilket kan vara tungt om man på traditionellt sätt samtidigt lyfter benet.?

— Jag gillar att man kan justera dynan allteftersom man lindar, i stället för att själv hålla.

??Lina har arbetat tio år inom kommunen, mest på särskilt boende, med utryckningar i hemsjukvården. Hon trivs med det rörliga, fria jobbet, med mycket eget ansvar. De äldre patienterna gör att hon inte har en tanke på att byta jobb.?

— Jag tycker så mycket om dem. De har levt ett helt liv och har mycket intressant att berätta. Det är roligt att få ge tillbaka genom att hjälpa dem förbättra livskvaliteten. Sedan är de ofta multisjuka, vilket gör att jag måste kunna mycket om olika sjukdomar.?

Studenten Isabell Turfors känner sig inspirerad av Linas engagemang och vill också gärna jobba inom hemsjukvården så småningom.

Tips till uppfinnare

  • Ta vara på din idé. Den behövs i vården.
  • Kontakta landstingens innovations centrum eller idéråd.
  • Ansök om startfinansiering från Almi.
  • Leta efter rätt tekniker eller produktutvecklare.
  • Sök patent.
  • Hitta marknadsförare eller affärspartner.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida