Masen stod upp för de gamla— hotades med uppsägning

Masen stod upp för de gamla— hotades med uppsägning
Marie Sundström

Marie Sundström slog larm om att äldre fick ligga och dö ensamma. Då uppmanades hon att säga upp sig. Teknik får inte ersätta personal, säger hon.?

En mas i Piteå har hamnat i skottlinjen sedan det visade sig att demenssjuka låses in ensamma på nätterna. Men problemet på Öjagården är varken nytt eller unikt. Förra året fick Marie Sundström, mas i Hässelby-Vällingby utanför Stockholm, gripa in när nattpersonalen skulle bantas på ett av kommunens gruppboenden. De två enheterna låg på olika våningsplan och en enda person skulle springa mellan dem på nätterna. Marie Sundström skrev en rapport till stadsdelsnämnden, men den stoppades av ledningen. Först när hon lyckades få dit politikerna på ett studiebesök så att de med egna ögon kunde se konsekvenserna tog det skruv. Boendet fick behålla två personer på natten så att de gamla inte lämnades ensamma.

För Marie Sundström har dock segern en konstig eftersmak.?

— Visst, jag lyckades. Men det är fel att det inte räcker med att gå den vanliga vägen. Man måste faktiskt respektera oss masar, men så är det inte alltid, säger hon.??

Några år tidigare, 2005, var hon nära att förlora jobbet i sin kamp för de äldre. Marie Sundström blev upprörd över att resursbristen på Råcksta sjukhem var så stor att gamla riskerade att få ligga och dö ensamma. Hennes rapport väckte ett ramaskri hos ledningen och enligt Marie Sundström blev hon pressad att ta tillbaka sitt vittnesmål, annars skulle det kosta henne jobbet.?

— Journalisterna kom och de bara gapade när vår direktör inför dem anklagade mig för att ljuga, säger hon.?

Marie Sundström vägrade ta tillbaka ett enda ord och händelsen blev en följetong i tidningarna i flera veckor. Hon fick stöd från politiker och personal men bara ansikte mot ansikte.?

— När sådant här händer blir folk i en organisation rädda och vågar inte visa utåt var de står, säger hon.?

Till slut sade ansvariga chefer att de skulle sätta in extravak.??

Helena Gustafsson, ordförande i Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor, delar Marie Sundströms åsikt att masen måste ha befogenheter som står i proportion till ansvaret. Som det är nu varierar masens ställning mellan olika kommuner. ?

Samtidigt poängterar Helena Gustafsson vikten av att ha civilkurage.?

— Vi kan inte kalla in mer personal. Däremot har vi ett tillsynsansvar. Om man har påtalat och anmält missförhållanden känns det väldigt kymigt om man ändå hamnar i fängelse. Om man däremot blundar eller till och med ger sitt godkännande är det en annan sak, säger hon.?

Har masar civilkurage att stå upp för de boende??

— Det är väldigt olika och det pågår jättemycket diskussioner runt om i landet, säger Helena Gustafsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida