Med egen bil kan Önskeambulansen göra livet roligare för fler patienter

Med egen bil kan Önskeambulansen göra livet roligare för fler patienter
Med eget fordon kan föreningen Önskeambulansen i Blekinge åta sig fler uppdrag än tidigare.

Önskeambulansen i Blekinge uppfyller svårt eller långvarigt sjukas önskan att komma ifrån sjukhuset för en dag eller några timmar. Nu har Önskeambulansens egen önskan äntligen slagit in: en egen bil.

En kvinna som inte hade varit ute på ett år fick under en dag besöka glasbruken i Småland, en annan fick skjuts till barnbarnets studentfirande på Västkusten, en tredje kördes till sommarstugan.

Det går bra för Önskeambulansen i Blekinge, den ideella förening som låter svårt eller långvarigt sjuka komma ifrån sjukhuset lite för att göra något de längtar efter. Och ännu bättre kommer det att gå när de nu äntligen har en egen bil.

Mercedes Sprinkler

Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har föreningen hyrt en utrangerad ambulans av sitt landsting och länge hoppades man på att få eller få köpa loss den.

– Men vi har inte fått något svar på de förfrågningar vi gjort så i september frågade vi i stället Falck ambulans. Efter bara några dagar svarade de att de skänkte oss en Mercedes Sprinkler som vi fick hämta i Linköping. Vi är jätteglada, säger föreningens eldsjäl, ambulanssjukvårdaren Christina Nilsson.

Enbart transport

Bilen är nu inne på reparation och omlackering, sedan blir det officiell överlämning.

Personalen i Önskeambulansen bedriver ingen vård. Resenärernas behandlande läkare får skicka med och ansvarar för smärtstillande, syrgas eller annat som patienten kan behöva. Skulle en medicinsk situation uppstå kallar personalen på en ordinarie ambulans.

Frivilligorganisationer, Länstrafiken, Sparbanken och enskilda människor sponsrar verksamheten.

I dag har Önskeambulansen 150 medlemmar. Förutom sjuksköterskor, undersköterskor och läkare är många ”vanliga länsbor” med i verksamheten.  Hittills har det blivit 39 resor.

Lättare ta uppdrag

– Så fort den nya bilen är klar blir det lättare att ta uppdrag och vi kommer att kunna göra ännu fler resor. Vi har några medlemmar som kör buss, men landstinget har krävt att föraren är landstingsanställd så hittills har de inte kunnat köra själva, berättar ambulanssjuksköterskan Tommy Augustsson som är aktiv medlem i föreningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida