Musikhjälpen 2014. Dags att slå hål på myter om hiv.

Musikhjälpen 2014. Dags att slå hål på myter om hiv.
De tre programledarna Kodjo Akolor, Petter P-Lex Alexis Askergren och Linnea Henriksson. Förra året drog insamlingen in över 31 miljoner till alla kvinnors rätt att överleva sin egen graviditet.

I dag går startskottet för Musikhjälpen som i år samlar in pengar för att minska spridningen av hiv och öka kunskapen om sjukdomen.

Klockan tio i kväll flyttar de tre programledarna Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter in i en glasbur på stora Torget i Uppsala. Under en vecka ska de, i direktsänd radio och TV, spela musik och ta hand om inbjudna gäster i studion.

Det kommer att bjudas på en mängd livekonserter och auktioner för att samla in så mycket pengar som möjligt för att hjälpa de värst drabbade, minska spridningen och öka kunskapen om hiv och aids.

Låg smittsamhet

Mycket har hänt sedan viruset upptäcktes i början av 80-talet. Från att ha varit en obotlig, dödlig sjukdom som utplånade kompisgäng i Sverige och hela familjer i Afrika finns nu mediciner med få biverkningar. Det är möjligt att leva ett långt och bra liv. Att smittsamheten är näst in till obefintlig med välfungerande behandling är det få som känner till.

– Många tror att man dör om man blir smittad. Det leder till en obefogad rädsla som i sin tur skapar en stigmatisering. Man ska ha respekt för hiv och använda kondom, men man behöver inte vara rädd säger Pernilla Albinsson, som är sjuksköterska på hivmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Pernilla Albinsson Pernilla Albinsson

Fortfarande finns dock mycket okunskap om hur hiv smittar och en tro på att det är bara vissa grupper som drabbas, som homosexuella, missbrukare eller afrikaner.

Rädd för att bli utstött

Pernilla Albinsson träffar dagligen patienter som inte vågar prata öppet om sin diagnos, i rädsla för att bli utstötta av familj, vänner eller på arbetsplatsen. Sjukdomen är än i dag förknippad med mycket skuld och skam.

En viktig faktor i normalisering av hiv är testning.

– Genom att öka tillgängligheten och frikostigt erbjuda hivtest i alla vårdsituationer behöver det inte vara ett så stort steg att testa sig. Det skulle underlätta mycket, säger hon.

Hälften av de som bär på viruset i dag känner inte till sin diagnos och det är de som riskerar att smitta andra.

Kunskap skyddar

Musikhjälpens satsning kan förhoppningsvis nå en yngre målgrupp som inte växt upp med de informationskampanjer som lanserades för trettio år sedan. De behöver veta mer om hur man skyddar sig mot hiv.

– Kunskap är A och O om man vill komma till rätta både med fördomarna och spridningen av hiv, säger Pernilla Albinsson.

Fakta om hiv

  • Varje dag smittas omkring 6 000 personer med hiv, det vill säga en person var 15:e sekund.
  • 35 miljoner lever med hiv i dag världen över.
  • I Sverige upptäcks ca 450 nya fall per år.
  • Hiv kan överföras via oskyddad sex, blod eller från mor till barn under graviditet, förlossning eller amning.
  • Med fungerande behandling minskar smittsamheten och personen kan leva ett gott liv.
  • Mer än hälften av den vuxna befolkning i världen som lever med hiv har inte tillgång till mediciner.
  • I Sverige har de flesta behandling.

Källa: Musikhjälpen, Sveriges Radio

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida