Mykoplasman breder ut sig – igen

För ett år sedan var det ovanligt mycket mykoplasma i Sverige och i år finns det troligen ännu mer, enligt Smittskyddsinstitutet. Eftersom utbrotten brukar vara i två år, klingar det förmodligen av nästa år.

10 november 2011

Umeå och Göteborg rapporterar nu om ovanligt många utbrott av mykoplasma och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har tagit emot fler mykoplasmaprover än någonsin.

Men även om den lilla bakterien utan cellvägg är den vanligaste orsaken till lunginflammation hos unga vuxna så drabbas de flesta människor bara av vanliga förkylningssymtom som svalgirritation, nästäppa och huvudvärk.

Infektionen självläker nästan alltid men tio procent utvecklar lunginflammation som kan bli långvarig. Om patienten är så svårt sjuk att behandling är nödvändig ges tetracyklin eller makrolider, till exempel erytromycin. 

Mykoplasma sprids precis som andra luftvägsinfektioner via droppsmitta. Eftersom nära kontakt krävs sprids den lätt inom familjer och på förskolor. Att nysa i armveck eller i näsduk liksom att undvika nära kontakt med smittade är därför att rekommendera.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida