Nya biokemiska avvikelser funna hos barn med ADHD

Nya biokemiska avvikelser funna hos barn med ADHD

En forskargrupp har kartlagt en del av de cellbiokemiska förändringar som ligger bakom funktionsnedsättningen ADHD och andra neuropsykiatriska funktionshinder och sjukdomar. Arkivbild: Colourbox

Barn med ADHD avviker på fler sätt än man tidigare trott i sin neurokemi jämfört med andra barn. Det öppnar för framtida läkemedel mot syndromet.

Det är ett forskarlag vid Örebro universitet som upptäckt att transporten in i hjärnan av aminosyran tryptofan är lägre hos barn med ADHD än hos andra barn.

– Det innebär troligen att hjärnan producerar mindre serotonin. Hittills har man framför allt fokuserat på signalsubstanserna dopamin och noradrenalin vid den medicinska behandlingen av ADHD. Men om även brist på serotonin är en bidragande orsak kan det krävas andra läkemedel för en framgångsrik behandling, säger Jessica Johansson, som står bakom avhandlingen där resultaten presenteras.

Inlärning och uppmärksamhet

Forskarna gjorde även en annan, kanske större upptäckt. Barn med ADHD har en mindre mängd av den så kallade acetylkolinreceptorn, som fungerar som ett mottagarprotein för signalämnet acetylkolin. Receptorn är nödvändig för de viktiga signaler som påverkar bland annat uppmärksamhet och inlärning. Läkemedel som förstärker acetylkolineffekten finns sedan tidigare mot Alzheimers sjukdom.

– Det här tyder på att fler signalsubstanser är påverkade vid ADHD, och det skulle i framtiden kunna öppna vägen för andra läkemedel än de som används i dag, säger Jessica Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida