Ökad risk för diabetes med fet mat

Ökad risk för diabetes med fet mat
Studien visar att fet mat ökar blodfetterna, vilket får insulincellerna att fungera sämre. Arkivbild: Colourbox

En kost med mycket fett ger förhöjda blodfetter och gör att insulincellerna fungerar sämre. Det visar amerikanska forskare i en studie som ökar kunskapen om orsakerna bakom diabetes typ 2.

Hur ser sambandet mellan kost, övervikt och diabetes ut? Det är frågan bakom den studie som genomförts av forskare vid University of California i USA.

Möss och människor

De har kunnat visa att när möss fick en diet med mycket fett fick de förhöjda blodfetter. Det fick till följd att insulincellerna blev sämre på att känna av blodsockret. När insulincellerna fungerade sämre fick mössen diabetes.

Forskarna såg samma effekt när de undersökte insulinproducerande celler från människor med diabetes.

Utveckla nya läkemedel

Studien anses viktig för att förstå orsakerna till diabetes typ 2, men även för att utveckla nya mediciner. Forskarna kunde nämligen manipulera cellerna på genetisk väg så att mössen inte fick diabetes trots att de åt mycket fett.

Men de viktigaste resultaten av studien är att det kan ge vägledning när det gäller kost. Det säger Hindrik Mulder, forskare vid Lunds universitet, till Sveriges Radios vetenskapsnyheter.

– Det är ju väl känt att man ska undvika en kost med allt för mycket fett eftersom det kan resultera i förhöjda blodfetter och vi vet att det inte är bra för kroppens celler.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida