Oralsex bland unga leder till kraftig ökning av muncancer

Antalet fall av muncancer orsakade av HPV-virus ökar kraftigt. Orsaken är att oralsex har blivit vanligare bland unga och att många tror att det är riskfritt.

21 februari 2011

”Det är dags att börja prata med våra ungdomar om riskerna med oralsex.”

Det budskapet framförs av flera forskare under den pågående amerikanska vetenskapskonferensen AAAS i Washington som Vårdfokus i år bevakar.
 
Tre amerikanska forskare har bland annat berättat om studier kring ungdomars attityder till oralsex och hur det kan kopplas till ökningen av muncancer orsakad av HPV – humant papillomvirus. Främst handlar det om cancer i tonsillerna och tungbasen.
 
Att HPV-infektioner ger livmoderhalscancer har varit känt sedan länge. Men inte förrän 2007 fastslog Världshälsoorganisationen WHO att HPV också kan vara orsaken till muncancer. Nu visar flera studier att HPV-infektioner står för en majoritet av cancerfallen i munnen. Att fler får HPV-infektioner beror på att oralsex har blivit vanligare och att vi har fler sexualpartners.
 
Svenska forskare ser en epidemi
 
Forskare vid Karolinska institutet i Stockholm har utifrån det nationella cancerregistret nyligen visat att antalet fall av patienter med muncancer orsakade av HPV har ökat mycket kraftigt. I biopsier från patienter som hade tonsillcancer på 1970-talet fann man HPV hos 23 procent av fallen. 2007 var mer än 90 procent av patienterna med tonsill- eller tungbascancer infekterade med HPV.
 
Den svenska studien visar att HPV-positiva tumörer har ökat sjufaldigt sedan 1970. Forskarnas slutsats är att vi ser en långsamt ökande epidemi av sexuellt överförda HPV-infektioner som orsakar oral cancer.
 
Tror att oralsex är riskfritt
 
På AAAS-mötet presenterades en undersökning bland amerikanska tonåringar. Den visar att 14 procent av dem tror att det inte är några hälsorisker alls med oralsex och att många anser att riskerna är lägre än vid vaginalt sex. Enligt den här undersökningen hade 20 procent av alla i årskurs 9 haft oralsex. 55 procent av 19-åringarna uppgav att de hade haft oralsex.
 
– Det är dags att föräldrar, rådgivare och de som undervisar våra ungdomar om sex börjar prata om det här och förklarar att oralsex inte är riskfritt, sade Bonnie Halpern-Felsher från University of California, som presenterade forskningsrapporten om ungdomars attityder och sexualvanor.
 
Oklart om vaccinet skyddar
 
Det har i flera studier visats att risken att drabbas av någon form av muncancer ökar med tidig sexdebut och många partners. Fler än sex olika partners ger en åtta gånger ökad risk, enligt forskarna på AAAS-mötet.
 
Frågan om vaccin, som Gardasil och Cervarix, som skyddar mot livmoderhalscancer, också ger ett skydd mot oral cancer orsakad av HPV återstår att besvara. Än finns det inga studier som bevisar det, men eftersom det är samma typ av HPV-virus som orsakar de olika cancertyperna tror forskarna att det kan finnas en möjlighet att vaccinet skyddar även mot oral cancer.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida