Ortopedpatienterna ska inte ha ont
I går utsågs Anna Unneby i Umeå till årets smärtsjuksköterska. Samtidigt som hon driver utvecklingen på ortopedavdelningen där hon jobbar, skriver hon en magisteruppsats i ämnet.
Årets smärtsjuksköterska utses av yrkesföreningen Sveriges sjuksköterskor inom området smärta. I år tog Umeåtjejen Anna Unneby hem priset. I vanliga fall arbetar hon på ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus, men i går var hon i Stockholm för att ta emot utmärkelsen.
– Det var roligt och hedrande både att ta emot priset och att få hålla ett föredrag.
Patienterna ska inte ha ont, är hennes devis, och engagemanget gör att hon hela tiden arbetar för att patienterna ska vara smärtlindrade. Hon utbildar nyanställda sjuksköterskor om hur smärtpumparna används och hur hon och hennes kolleger tänker och arbetar med smärtlindring.
Parallellt med arbetet läser Anna magisterprogrammet i omvårdnad på 50 procent för att sedan skriva en masteruppsats. Den är en del av en stor randomiserad studie där effekten av preoperativ smärtlindring med en femoralisblockad hos äldre patienter studeras.
Hon jobbar också med ett förbättringsarbete på avdelningen, där patienter som ska få en axelprotes inopererad får en plexusblockad med kateter inför operationen.
– Tidigare vaknade patienterna på natten med svåra smärtor, men med den här metoden får de en kontinuerlig och effektiv smärtlindring, berättar Anna.