Patienten bedömdes som opåverkad
Ambulansen hade fått ett prio två-larm om en man med bröstsmärtor. På plats konstaterade sjuksköterskan att patientens värden var normala.
Den 57-årige chauffören fick ont i bröstet med smärtor ut i armarna och ringde till akuten. Han uppmanades att ringa 112 för transport till sjukhuset. Då ambulansen kom stod patienten på förstubron, till synes helt opåverkad. Han var vid undersökningen smärtfri. Blodtryck, puls, syresättning och ekg var normala.
I stället för att ta med mannen till sjukhuset uppmanades han att höra av sig igen om smärtorna återkom. Knappt ett och ett halvt dygn senare fick mannen en allvarlig hjärtinfarkt på arbetet, det vill säga i sin lastbil, 50 mil hemifrån.
Ambulansen var snabbt på plats och mannen genomgick senare en bypass-operation. Han anmälde ambulanssjuksköterskan till Ansvarsnämnden. Han ansåg att om han hade undersökts ordentligt på sjukhus första gången han fick ont så hade läkaren nog sett att det var en liten hjärtinfarkt.
Sjuksköterskan skrev att larmet gällde »bröstsmärtor, ej akut« och hävdade att det var patienten själv som tyckte att det var onödigt att uppsöka sjukhuset. Han menade också att han hade uppmanat patienten att gå till vårdcentralen dagen därpå, eller själv ta sig till sjukhuset. Däremot beklagade sjuksköterskan att han hade beslutat att inte skicka ekg via telefon till akuten, och skrev att med facit i hand var det fel.
Utifrån de uppgifter som har kommit fram var det inte fel att avvakta med läkarbesök till dagen därpå, skriver Ansvarsnämnden, men konstaterar samtidigt att patienten aldrig uppfattade att han skulle söka läkare. Båda parter är dock överens om att mannen skulle höra av sig igen vid behov. Nämnden friar sjuksköterskan (hsan 2008/2206:a3).