personcentrerad vård

Patienter får inte längre benämnas som ”blindtarmen”

Patienter får inte längre benämnas som ”blindtarmen”
Personcentrerad vård handlar bland annat om hur man talar om och till patienterna. Arkivbild: Mostphotos

Vårdpersonal på Irland ska inte längre tilltala patienterna med smeknamn som "love" eller "dear" eller referera till dem som "benbrottet på sal tre" eller "blindtarmen på sal sju". Enligt nya riktlinjer är det förnamnet som gäller.

När vi tittar på engelskspråkiga tv-serier kan vi tycka att det låter rart med sjuksköterskor och läkare som tilltalar sina patienter med smeknamn som dear, love, girls och lads. Men nu kommer nya riktlinjer från myndigheten HSE, Health Service Executive, på Irland.

Patienter ska tilltalas med förnamn som en del i arbetet med att göra vården mer personcentrerad. HSE vill också att personalen undviker att referera till patienterna utifrån deras sängnummer eller diagnos, skriver The Guardian.

Har fått reaktioner

I riktlinjerna från HSE står det att vårdpersonalens sätt att tilltala och kommunicera med patienterna kan ha stor betydelse för tillfrisknandet och särskilt för patienters och anhörigas upplevelse av vården.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En del tycker det är ett uttryck för ängslighet och politisk korrekthet och att HSE borde ha viktigare saker som personalbrist och vårdköer att ägna sig åt. Den irländska patientorganisationen betonar vikten av att hitta balansen mellan att vara överfamiljär och kliniskt kall och att det viktigaste är att tala och agera på ett empatiskt sätt.

Språkets betydelse

Även i Sverige betonas språket när personcentrerad vård nu införs. Språket bidrar till att skapa vår verklighet och en viktig grund för personcentrerad vård är att vi alla är personer och inte våra sjukdomar. Man blir alltså inte dement, diabetiker eller lungan på sal två.

Läs mer om detta i Svensk sjuksköterskeförenings skrift om personcentrerad vård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida