Redo för sjuka scouter
Spridd magsjuka eller svårare olyckor vill sjuksköterskan Stefan Lundh helst slippa när han i sommar tar emot nästan 40 000 scouter från hela världen. Annars är han redo för det mesta.
För första gången arrangeras i sommar ett världsscoutläger, jamboree, i Sverige. Under två veckor förvandlas Rinkabyfältet utanför Kristianstad till en stor tältstad med 38 000 scouter i åldrarna 14—17 år från cirka 150 länder. Runt 5 000 av dem är svenskar.
Ansvarig för ambulanssjukvården i lägret blir Stefan Lundh, sjuksköterska vid SOS Alarm och ambulanssjukvården i Kristianstad och scout sedan han var åtta år. Två vanliga ambulanser och en cykelambulans kommer att utgöra navet i akutsjukvården. I lägret finns tre ”vårdcentraler”, för till exempel enklare sutureringar och behandling av infektioner. I en mindre akutmottagning kan lite allvarligare fall tas emot, där finns bland annat utrustning för ekg och röntgen. Dessutom har man ett nära samarbete med Centralsjukhuset i Kristianstad under lägerveckorna.?
Stefan ser fram mot att få se den organisation han varit med om att bygga upp från scratch fungera. Samtidigt vet han att det kan bli tufft. Magsjukor och förkylningar kan förstås spridas snabbt i tältlägret. Eftersom scouter hanterar yxor och knivar är sårskador att vänta. Lekar och olika aktiviteter på gropigt underlag, ibland i mörker, kommer att leda till frakturer och mjukdelsskador av olika slag. Blir det varmt får vårdpersonalen räkna med uttorkade patienter, som kan behöva sjukhusvård. Dessutom väntas varje dag 10 000 besökare till lägret, en del av dem kan också behöva sjukvård om det vill sig illa.??
— Annars är den stora utmaningen att så många, både vårdpersonal och ungdomar, kommer från andra länder. Det ställer speciella krav på samarbetet, till exempel är det ju läkaren eller sjuksköterskan med svensk legitimation som är medicinskt ansvarig. Samtidigt vill vi utnyttja den utländska personalens kompetens så mycket som möjligt.?
Att mrsa är mer utbrett i vissa länder gör att vårdpersonalen måste planera särskilt för hanteringen av öppna sår hos de utländska deltagarna.
Förberedelserna har pågått i två år, av de 8 000 ideellt arbetande funktionärerna utgör vårdpersonalen runt 200. Planeringen gäller allt från hur en scout med misstänkt halsfluss ska tas emot till hur dokumentationen ska göras, förhoppningsvis elektroniskt. Mycket tid har också ägnats åt att ragga sponsorer som kan bidra med allt från ambulanser till defibrillatorer och förbrukningsmaterial.??
Från och med en vecka före starten den 27 juli är det heltid på lägret, minst, som gäller för Stefan. Som pappa till trillingflickor på 1,5 år lär han ha fullt upp ändå — så varför väljer han att ägna tre veckor av sin semester åt jamboreen??
— Jag ser fram mot att få se 38 000 personer myllra omkring på ett och samma ställe, känna atmosfären och gemenskapen. Jag får ju förena min profession som sjuksköterska med mitt fritidsintresse, scoutingen. Dessutom ser det bra ut i cv:t.