Robot lika bra som människa på att rädda liv

Robot lika bra som människa på att rädda liv
Hjärtroboten Lucas består av en arm som placeras över bröstet och trycker ner bröstkorgen 5 centimeter, 100 gånger per minut. Foto: Jolife AB/Physio-Control

Det mekaniska bröstkompressionssystemet Lucas är lika bra på att ge hjärtlungräddning, som ambulanspersonal. Det visar en ny studie.

Många landsting använder hjärtroboten Lucas (Lund University Cardiac Assist System) trots att det saknats vetenskapliga bevis för att den är effektiv. Nu har forskare i Uppsala gjort en studie som visar att Lucas är lika bra som när exempelvis ambulanspersonal ger bröstkompressioner efter ett hjärtstopp.

I studien jämfördes 2 500 patienter i Sverige, Holland och England som antingen fick manuella eller mekaniska bröstkompressioner. I behandlingen ingick också defibrillering med hjärtstartare. Patienterna följdes i sex månader och resultatet visar att metoderna är lika bra, rapporterar Sveriges Radio.

I vissa lägen kan hjärtroboten Lucas till och med fungera bättre, till exempel när en patient färdas i ilfart till sjukhus och bilen kränger.

Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård vid Uppsala universitet, poängterar dock att man måste utveckla både den manuella och den mekaniska metoden och anpassa behandlingen för varje patient.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida