Röken gav Monica cancer

Torra kyssar, smaklös mat och tandproblem. Monica Wahlmark Ahlin får leva med biverkningar resten av livet. Men arbetsgivaren går helt fri från ansvar.

Usch vad det är rökigt här inne, det här kan inte vara bra.” Monica Wahlmark Ahlin och hennes kolleger på gynoperation på Södersjukhuset regerade på att den stickiga diatermi­röken kliade i ögonen och gav hosta och huvudvärk. Det var i slutet av 1980-­talet. Att röken 20 år senare skulle ge henne cancer i munhålan, det hade hon inte en tanke på då.?

Tekniken att bränna bort kondylom och tumörer i livmoderhals­tappen med hjälp av en upphettad knivspets (elektrokoagulation) började användas på Södersjukhuset 1988. Sex år senare kom Arbetsmiljöverket med en varnande rapport och uppmaningar om att använda rökutsug och munskydd.?

I dag är det känt att diatermiröken innehåller skadliga ultrafina partiklar och att den kan sprida papillomvirus som i sin tur kan orsaka tumörer. Cancer i munhålan kan orsakas av flera saker, bland annat rökning och oralsex. Men Afa Försäkring har i sin utredning kommit fram till att Monica Wahlmark Ahlin fick tungbascancer på grund av sitt jobb.?

För detta har hon fått 17 000 kronor i ersättning för kvarstående men och 5000 för utlägg i samband med den krävande cancerbehandlingen. Men Afa anser inte att Södersjukhuset är vållande till hennes arbetsskada, eftersom riskerna med att andas in diatermi­rök inte var tillräckligt kända då hon utsattes för det i sitt jobb. Därför får hon ingen ersättning för inkomstförlust, sveda och värk.??

— Skyll dig själv för att du har jobbat med det här, så känns det, säger Monica Wahlmark Ahlin och slår ut med händerna över högar med brev, intyg och handlingar.?

Hennes hals är rödflammig och huden stramar när hon varje morgon lyfter hakan för att komma åt att måla ögonfransarna framför badrumsspegeln. Strålningen har skadat salivspottkörtlarna. Hon lider av muntorrhet och räknar med höga tandläkarkostnader i framtiden. Pepparkakor smakar som kartong. Rödvin får hon späda ut med vatten. ?

— En vanlig kyss som alla tar för givet, den är inte alls som förut, den är torr, säger hon.?

Enligt Vållandenämnden, en oberoende nämnd som gör den juridiska bedömningen åt Afa, krävs det att arbetsgivaren genom vårdslöshet vållat en anställd sjukdom eller skada för att ansvar ska kunna utkrävas. Att det tidigt diskuterades bland sjukvårdspersonalen som jobbade i diatermiröken att detta måste vara skadligt och att det i slutet av 1980-talet hade skrivits i alla fall en medicinsk artikel om riskerna — det spelar ingen roll.

Södersjukhuset konstaterar i sitt svar på skadeståndskraven att man som arbetsgivare har tecknat en arbetsskadeförsäkring hos Afa och att det är deras bedömning som gäller.??

Med facit i hand snurrar många frågor i huvudet, berättar Monica Wahlmark Ahlin. Hon funderar på hur hon skulle ha agerat då för drygt 20 år sedan när hon ägnade arbetsdagarna åt att hålla isär skinkor och blygdläppar och städa undan för nästa patient i den rökfyllda operationssalen på Södersjukhuset.?

— Det var inte alls roligt att gå in i den där salen och behandla kondylom, det var hemskt. Skulle jag ha stått där i röken och sagt: Det här verkar farligt, det här tänker jag inte göra?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida