Sjuksköterska får årets stomipris

Sjuksköterska får årets stomipris
I boken "Vissa har andra utvägar" uppmanar chefsjuksköterskan Maria Gylfe till att äta, leva och njuta. Foto: Johan Adelgren.

Maria Gylfe får priset för sitt arbete med en kok- och inspirationsbok.

Maria Gylfe, , chefsjuksköterska vid kirurg- och urologikliniken på Danderyds sjukhus, står bakom kok- och inspirationsboken Vissa har andra utvägar. Vårdfokus har tidigare skrivit om boken där patienter med stomi uppmanas att leva, äta och njuta. För sin insats med den får hon Stomipriset 2013, som delas ut av Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade.

– Det var helt oväntat och jag blir väldigt glad. Boken har tagits emot mycket positivt av patienterna och av stomiterapeuter runt om i Sverige, säger Maria Gylfe.

Vill inte ha förbud

25 000 personer i Sverige lever med stomi och 1 800 tillkommer varje år. Kokboken innehåller inte bara recept utan också tips på hur man snorklar, har sex eller tränar – trots en påse på magen.

– Det ska inte vara en massa förbud. Var glad över din stomi – den har räddat ditt liv. Jag vill lyfta fram det positiva och visa att det kommer att bli bra.

Priset delas ut på stomidagen som äger rum den 5oktober i Umeå. Prismotiveringen lyder: ”För ditt ambitiösa och uppfinningsrika arbete för stomiopererade i Sverige genom ditt engagemang vid framtagandet av Kok- och inspirationsboken Vissa har andra utvägar.”

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida