Sjuksköterska körde in i träd med akutbil

Sjuksköterska körde in i träd med akutbil
Grundbemanningen för akutbilen i Åsele i Västerbotten är en sjuksköterska och en förare från räddningstjänsten.

Bytte plats med föraren. Patienten avled.

21 februari 2014

Bilen kördes av sjuksköterskan, medan föraren från räddningstjänsten satt där bak med patienten, enligt uppgifter i Västerbotten-Kuriren.

Bemanningen i Åseles akutbil ska vara en sjuksköterska och en förare från räddningstjänsten. Men enligt räddningschefen i Västerbotten bytte de plats för att patienten var våldsam.

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, säger till Vårdfokus att det måste vara möjligt att använda hela bemanningen i en ambulans. Det kan vara nödvändigt att göra rockader ibland. Men grundförutsättningen är att den med högst kompetens inom hälso- och sjukvård ska sitta bredvid patienten

Har kompetens att bedöma

– Om en patient är våldsam backar vi och inväntar polisen. Blir patienten våldsam under färd måste man tänka på att det är ambulanssjuksköterskan som har kompetens både i psykiatri och i att bedöma vad som ska göras vid hot och våld, säger han.

Västerbotten-Kuriren skriver att alla tre var vid liv efter olyckan, men att patienten avled senare. Om det var olyckan eller något annat som orsakade dödsfallet är inte klarlagt. Enligt verksamhetschefen för akutsjukvården i Västerbotten hade patienten en allvarlig sjukdom.

Nu ska händelsen utredas. Om ett par veckor väntas svar om vad som hände.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida