Sjuksköterskor riskerar åtal
Öjagården i Piteå har polisanmälts eftersom demenssjuka blir inlåsta på nätterna. I teorin kan masen få fängelse. Men problemet rör inte bara demensvården. Alla som sätter in begränsande åtgärder utan patientens samtycke riskerar åtal, utom inom tvångsvården.
Reaktionerna har varit häftiga sedan missförhållanden på kommunala Öjagården avslöjades. Svårt demenssjuka lämnas ensamma nattetid eftersom personal har bytts ut mot larm, grindar och låsta dörrar av besparingsskäl. Den 13 september polisanmäldes Piteå kommun för olaga frihetsberövande av Demensförbundet.?
— Det här har pågått länge, det är dags att vi sätter ner foten, säger Demensförbundets ordförande Stina–Clara Hjulström.?
Hon tycker att arbetsgivaren bedriver ett cyniskt spel som försätter vårdpersonalen i en omöjlig situation — för att skydda patienterna tvingas de bryta mot lagen. Nu kräver förbundet minimibemanning inom demensvården.?
Polisutredningen får visa vem inom Piteå kommun som bär ansvaret. En av dem som riskerar åtal och till och med fängelse är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, masen, Torbjörn Sandlund.?
— I brottet olaga frihetsberövande finns fängelse med i straffskalan. Jag säger inte att det blir påföljden men teoretiskt sett kan det bli det, säger juristen Pär Rahmström som har undertecknat polisanmälan.?
Bakgrunden är att Socialstyrelsen i somras upphävde två föreskrifter som gav visst utrymme för att använda tvång för att skydda patienten. Nu är alltså alla begränsningsåtgärder förbjudna om det inte finns samtycke eller uttryckligt stöd i lagen. Över hela landet undrar personal och masar hur de ska kunna sköta sina jobb.?
Det här rör inte bara demensvården. Inom exempelvis akutsjukvården används grindar och larmmattor för att hindra förvirrade patienter från att ramla ur sängen eller gå vilse. Vårdfokus har även talat med sjuksköterskor på neurologiska vårdavdelningar på flera sjukhus som använder åtgärderna. Vissa vet att det strider mot lagen, andra tror att det räcker med en läkarordination för att man som sjuksköterska ska ha ryggen fri. Men det är fel. Och nödrätten kan enbart hävdas i akuta situationer när den enskildes liv och hälsa står på spel.?
Skulle patienten eller anhöriga anmäla sjuksköterskan till Ansvarsnämnden kan han eller hon få en disciplinpåföljd eller till och med förlora legitimationen (efter årsskiftet går anmälan till Socialstyrelsen och påföljden varning och erinran tas bort). Man kan också bli polisanmäld för olaga frihetsberövande eller tjänstefel.?
— Det går inte att säga generellt vad som krävs för att sjuksköterskan ska åtalas, säger Magnus Bolin, chefsåklagare i Göteborg.?
Socialstyrelsens jurist Anders Alexandersson konstaterar att juridiken rör sig i en gråzon; när sjuksköterskan drar upp sänggrinden hos en förvirrad patient saknar det lagstöd, trots att hon har patientens bästa i åtanke. Det kan vara en bedömningsfråga om patienten verkligen har lämnat sitt samtycke. Samtidigt kan det strida mot hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård att ta ett generellt beslut om att avskaffa alla sänggrindar och bälten utan individuella bedömningar. Hur man än vänder sig har man alltså rumpan bak. För att råda bot på förvirringen anser Socialstyrelsen att det behövs en ny lag som tydligt drar upp gränserna för när tvångsåtgärder får användas inom demensvården.?
Elisabeth Rynning, professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet, håller med. ?
— Det undergräver förtroendet för rättssystemet när det inte finns garantier mot att utsatta grupper och personal riskerar att hamna i situationer som inte går att hantera inom lagens gränser, säger hon.?
Torbjörn Sandlund, masen i Piteå kommun, anser sig ha gjort vad han har kunnat och vill inte kommentera polisanmälan.?
— Mitt ansvar sträcker sig över hälso- och sjukvårdsområdet, inte bemanningen.
Hänger inte bemanningen ihop med patientsäkerheten??
— Jo, och man kan vrida och vända på allt. Nu får vi bena ut vilket ansvar olika personer har i organisationen. Själv har jag reagerat på hur arbetet har organiserats mellan de två enheterna, säger Torbjörn Sandlund.?
Han och hans kolleger runt om i Sverige upplever ett moment 22.?
— Oroliga masar ringer mig men jag har inga svar. Socialstyrelsen har låtit hela havet gunga.?
Samtidigt säger både Torbjörn Sandlund och boendechefen på Öjagården, Anna Rögde, att de har för lite resurser. Så sent som vid årsskiftet genomfördes en personalminskning och nästan en årsarbetare försvann. De har påtalat problemet men inte fått gehör hos ledningsgruppen. Enligt Anna Rögde är situationen på Öjagården inte extrem utan bemanningen ligger i nivå med liknande svenska boenden.
Katarina Johansson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, säger att man ständigt diskuterar bemanningen och kompetensen med arbetsgivaren.?
— Hälso- och sjukvårdsområdet drunknar i kommunens övriga verksamhet. Men det är klart, vi kan alltid fråga oss om vi kunde ha gjort mer.
Öjagården — detta har hänt:
Den 8 september avslöjade SVT-programmet Uppdrag granskning att svårt demenssjuka låses in ensamma på nätterna. Den 15 september gjorde Socialstyrelsen en tillsyn vars resultat inte var klart när detta skrivs. Kommunen planerar nu att skjuta till drygt sju miljoner kronor vilket skulle innebära 15 nya tjänster från årsskiftet.