Skiftarbete ökar risken för diabetes

Skiftarbete ökar risken för diabetes
Det finns knappt några studier om vilka problem som kan uppstå för dem som arbetar skift och har diabetes.Arkivbild: Colourbox

Risken för att få diabetes kan öka för den som arbetar skift. Det visar en ny kunskapsöversikt.

Oregelbundet arbete kan både utlösa sjukdomen och förvärra den för dem som redan är drabbade, enligt den nya kunskapsöversikten ”Diabetes och arbete” där nio olika forskningsrapporter har granskats.

Personer med diabetes får ofta klara riktlinjer kring hur de ska sköta sin sjukdom, men inte hur de ska klara sitt skiftarbete.

– Det är en skrämmande brist på studier om detta. Man kan undra varför det inte finns mer forskning, säger Anders Knutsson, professor emeritus i folkhälsovetenskap, enligt hemsidan Suntliv.nu som drivs av fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Skiftarbete ökar

När det gäller kombinationen skiftarbete och ett hårt fysiskt arbete, som till exempel brandman, finns det inga studier alls om hur det påverkar dem som har diabetes.

I Europa arbetar omkring 17 procent i skift. Antalet personer som arbetar skift och har diabetes uppskattas till 150 000 bara i Sverige.

– För de flesta innebär arbetstiderna inget problem. Men ett ökat antal individer arbetar oregelbundna arbetstider och skift, säger Anders Knutsson.

Riskfaktor för flera sjukdomar

Skiftarbete ökar inte bara risken för diabetes, utan är också en riskfaktor för exempelvis hjärtkärlsjukdomar och cancer. Dygnsrytmen blir störd och som diabetiker blir det också svårare att kontrollera sina mattider. Därför är det viktigt att försöka minimera riskerna.

– Man kan göra rum för att ta pauser i arbetet så att man kan kontrollera blodsockret. Personer med diabetes bör också ha möjlighet att förvara mat och dryck nära sin arbetsstation, säger Anders Knutsson.

För individen själv handlar det också om att sträva efter en regelbunden livsstil som minskar problemen, att inte röka, att vara fysiskt aktiv och hålla vikten, inte stressa och att lära känna de egna varningssignalerna för lågt blodsocker.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida