Smittades med TBC på jobbet – ett år senare är utredningen inte klar

Smittades med TBC på jobbet – ett år senare är utredningen inte klar
På avdelningen var det rutin att återanvända engångsmunskydden vid vård av TBC-sjuka. Foto: Anders Osson

Sjuksköterskan i Kristianstad väntar fortfarande på om hennes fall ska prövas i domstol. Hon smittades av tbc på jobbet och arbetsgivaren misstänks för arbetsmiljöbrott.

Själv säger sjuksköterskan att hon mår bra i dag och jobbar som vanligt.

–  Men det är jobbigt att gå och vänta på besked, säger hon till Vårdfokus.se.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om en sjuksköterska på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad som smittades av en tbc-sjuk patient i november 2008. Arbetsmiljöverkets, AMV:s, utredning visade att orsaken var felaktiga rutiner. På avdelningen var det rutin att återanvända engångsmunskydden.

Förundersökning pågår än

Den 30 november lämnade AMV in en anmälan mot arbetsgivaren till åklagarmyndigheten, men trots att det snart har gått ett år har inget beslut fattats  om åtal. Förundersökningen är fortfarande inte klar.

– Visst är det en lång tid, men tyvärr är det nog ganska normalt. Det har med arbetsbelastning och prioriteringar att göra, säger kammaråklagare Lotten Loberg som inte vill säga något mer innan utredningen är klar.

Nekades ersättning 

Sjuksköterskan väntar också på besked från Afa Försäkring om hon ska få någon ekonomisk ersättning. Först fick hon nej men då lämnade Vårdförbundet över fallet till LO-TCO Rättskydd som ger juridisk hjälp åt fackliga organisationer. Förhoppningen är att Afa Försäkring ska ompröva sitt beslut och betala ut ersättning till sjuksköterskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida