Snabb behandling botade flicka från hiv-virus

Snabb behandling botade flicka från hiv-virus
Mängden viruspartiklar minskade snabbt när flickan fick behandling och efter 29 dagar kunde man inte längre hitta HIV-virus i blodet. Arkivbild: Colourbox

En amerikansk flicka som föddes med hiv tycks ha blivit botad efter att ha fått standardbehandling med antivirala mediciner mycket snabbt efter förlossningen.

Flickan föddes på ett sjukhus i Mississippi och det var först vid förlossningen som det upptäcktes att både mamman och barnet var hiv-positiva.

Flickan är nu två och ett halvt år och har varit utan mediciner i ett år utan några tecken på infektion. Trots mycket noggranna tester har man heller inte kunnat upptäcka några spår av hiv-virus i blodet.

Forskarna tror att det tidiga ingripandet med tre olika hiv-läkemedel inom 30 timmar efter förlossningen har varit avgörande för att flickan inte längre har några spår av hiv.

Om flickan förblir frisk är det första gången som någon blivit botad från hiv med standardterapier. 2007 blev en man som genomgick en behandling på grund av leukemi också botad när han fick stamceller transplanterade från en donator som hade en sällsynt genetisk mutation som innebar resistens mot hiv-infektioner.

Den sensationella nyheten presenterades vid en konferens om retrovirus och infektioner i Atlanta i USA.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida