Snabbutbildad personal oroar ambulanssjuksköterskor

Snabbutbildad personal oroar ambulanssjuksköterskor
Nyutbildade undersköterskor vid ratten oroar ambulanssjuksköterskorna. Arkivbild: Colourbox

Nu-sjukvården vill lösa personalbristen med undersköterskor.

Arbetsgivaren inom Nu-sjukvården vill lösa personalbristen med undersköterskor som vidareutbildas till ambulansvårdare. Det har fått sjuksköterskorna att skriva ett brev där de bland annat oroar sig för ökad arbetsbelastning och otillräcklig kompetens när man kör ut på larm.

”Vi sjuksköterskor inom ambulansen är starkt ifrågasättande av denna utbildning och oroade för att detta är fel sätt att lösa problemet.”, skriver de.

Fredrik Karlsson är skyddsombud och en av dem som undertecknat brevet. Han poängterar att ambulanssjuksköterskorna inte ifrågasätter sina blivande kolleger, utan deras utbildning.

– Helt plötsligt plockar man in undersköterskor som efter tre månader ska köra larm. Får de tillräcklig utbildning? Kommer de ha tillräcklig kompetens för att framföra fordon under utryckning? säger han.

I sitt svar skriver arbetsgivaren att man har tagit beslut om fördelningen 70 procent sjuksköterskor och 30 procent undersköterskor i ambulanserna och att det inte finns någon skillnad mellan undersköterskornas utryckningsförarutbildning gentemot någon annans inom Nu–sjukvården.

Däremot medger arbetsgivaren att sjuksköterskorna oftare kommer att stå ensamma i medicinska beslut.

Förra sommaren ersatte militärer ambulanssjukvårdare på vissa stationer inom ambulansverksamheten vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Något som fick de fackliga organisationerna Vårdförbundet, Kommunal och Vision att reagera.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida