Spiral och hormoninlägg kan skydda mot livmoderhalscancer
För kvinnor som använt spiral eller hormoninlägg är risken att utveckla livmoderhalscancer halverad jämfört med dem som aldrig har gjort det. Det visar en stor internationell studie publicerad i dagens Lancet oncology.
De spanska forskarna analyserade data från tio fall-kontroll studier av livmoderhalscancer gjorda i åtta länder och 16 HPV prevalensstudier på kvinnor från fyra kontinenter. Sammanlagt ingick över 20 000 kvinnor i studierna.
Syftet var att värdera risken att utveckla infektion med humant papillomvirus, HPV, och livmoderhalscancer vid användning av spiral eller hormoninlägg.
Det visade sig att varken hormoninlägg eller spiral hade någon effekt på HPV-infektioner. Däremot visade analyserna en signifikant lägre risk för livmoderhalscancer. Och det gällde för båda av de två stora typerna av livmoderhalscancer: adenocancer och skivepitelcancer.
För skivepitelcancer var risken 44 procent lägre och för adenocacer 54 procent.
Oavsett tiden
Hur länge kvinnorna hade haft inläggen verkade spela mindre roll. Under det första året minskade risken att drabbas av livmoderhalscancer med hälften och den skyddande effekten var fortfarande signifikant efter tio års användning.
Forskarna föreslår ett antal möjliga orsaker till skyddseffekten, däribland att själva processen med att föra in eller ta bort spiralen eller hormoninlägget förstör precancerösa lesioner eller att inlägget orsakar en kronisk slemhinneinflammation och ett långtidsverkande immunsvar.
Hidrar inte HPV men cancer
Det är sedan tidigare känt att inlägg minskar risken för livmodercancer. Enligt forskarna talar de samband de funnit i sin studie starkt för att inlägg inte påverkar förekomsten av HPV infektion, det vill säga orsaken bakom livmoderhalscancer, men att de däremot kan påverka sannolikheten för att HPV utvecklas till livmoderhalscancer.