Tabu att tala om kvinnors sexlust
Diabetes påverkar den sexuella förmågan och lusten hos kvinnor lika mycket som hos män — men ingen talar om det. Det är dags att ändra på det, tycker diabetessjuksköterskorna Marina Stenbäck och Marianne Pegelow.
Den europeiska organisationen för diabetessjuksköterskor, FEND, samlade i söndags och måndags diabetessjuksköterskor från hela världen i Stockholm. Bland dem fanns Marina Stenbäck och Marianne Pegelow som presenterade sin poster om det osynliga problem som sexuell dysfunktion hos kvinnor med diabetes är.
– Det pratas mycket om männens problem. Det är så påtagligt hos dem och de tar ofta upp frågan själva, för dem finns också både läkemedel och en hel del hjälpmedel. Men om kvinnors problem sägs ingenting. Männens problem är mer kända, säger Marina Stenbäck.
Runt hälften har någon sexuell dysfunktion
När Marina Stenbäck och Marianne Pegelow gick igenom internationell forskning fann de att problemen är nästan lika stora bland diabetessjuka kvinnor som män; omkring 40 till 50 procent har någon form av sexuell dysfunktion. De bestämde sig för att ta reda på vad som görs för kvinnor och vad man skulle kunna göra.
Det är en liten studie, fem diabetessjuksköterskor i Stockholmsområdet intervjuades, men det räckte för att de skulle få sina farhågor bekräftade: frågan kommer i allmänhet inte upp. Sjuksköterskorna frågar inte kvinnorna med diabetes hur de har det med sitt sexualliv. Orsaken är kunskapsbrist både hos en del sjuksköterskor och hos patienterna som inte heller själva tar upp frågan.
– När lusten minskar och slemhinnorna blir allt torrare tänker de nog inte att det har med sjukdomen att göra, utan funderar kanske i stället på om något är fel i relationen eller att det är klimakteriet som närmar sig, säger Marina Stenbäck.
Viktigt att informera kvinnorna
I själva verket är det så, både för kvinnor och för män, att de komplikationer som sjukdomen för med sig, som nervskador och försämrad blodförsörjning, kan påverka både den sexuella lusten och förmågan.
Även om det inte finns så mycket hjälp att få för kvinnor är de båda sjuksköterskorna angelägna om att diabetes- och distriktssköterskor informerar kvinnorna. Det är en lättnad för många kvinnor att få veta att besvären är en vanlig komplikation till diabetessjukdomen. Att använda glidmedel för att avhjälpa torra slemhinnor är ett råd som diabetessjuksköterskan kan ge, liksom östrogentillskott.
Än så länge finns bara små studier på preparat med samma funktion för kvinnor som Viagra har för män. Likaså är forskningen på testosteron för kvinnor fortfarande begränsad.