Varm choklad för bättre sömn till de äldre på Vrinnevisjukhuset

Varm choklad för bättre sömn till de äldre på Vrinnevisjukhuset
Sjuksköterskan Magdalena Jones tycker att nattfastan blir för lång för de äldsta patienterna, så nu serveras varm choklad sent på kvällen. Något som Inga och Ingeborg uppskattar mycket. Foto: Fredrik Jonson, Norrköpings Tidningar

Geriatrisk sjuksköterskan Magdalena Jones prövar om nytt nattmål leder till minskad användning av lugnande läkemedel.

Riktigt god varm choklad med vispgrädde sent på kvällskvisten kanske kan minska behovet av extra insomningstabletter och orodämpande läkemedel. Så tänkte nutritionsansvariga sjuksköterskan Magdalena Jones och hennes arbetsgrupp med både dietist och farmaceut.

De arbetade fram idén som lett till att varm choklad nu erbjuds alla patienter på den geriatriska akutvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Där är de allra flesta patienter över 85 år.

– Det är också ett problem att dessa inlagda äldre ofta fastar 12-13 timmar på natten. Studier visar att 85 procent av patienterna i den åldersgruppen är undernärda, säger sjuksköterskan Magdalena Jones.

Pengar till pilotstudie

Arbetsgruppen har fått 20 000 kronor för en pilotstudie från Region Östergötlands satsning på förbättringsarbeten.

– Vi vet att många patienter får läkemedel från vid behovs-listan till natten för att dämpa oron och sova bättre. Men många av dem är redan tillfälligt förvirrade eller har demens och läkemedlen förvärrar situationen.

Innan de satte igång mätte de hur mycket tabletter som delats ut under två vanliga veckor. Det blev i genomsnitt 1,15 tablett extra per patient, utöver de ordinarie tabletterna, som inte räknades in.

Rensa i medicinlistan

– Det är en mycket hög siffra. Många har fått läkemedel inskrivna i sin lista från primärvården utan uppföljning och kontinuitet. Vår farmaceut driver på att vi behöver minska antalet läkemedel och rensa i medicinlistorna.

Varje kväll mellan sju och åtta erbjuds redan kvällsfika. Men många äldre tackar nej, fortfarande mätta efter middagen. Nu får de erbjudandet om varm choklad dels till kvällsfikat men också senare när nattpersonalen tagit över.

– Det går över förväntan för ungefär hälften vill ha. De gamla tror på idén att varm mjölk ger god sömn sedan tidigare och studier visar att kakao ger ökat välbefinnande. Med den här drycken får de i sig mer fett och protein också, vilket ofta är svårt.

Munhälsan viktig

Om pilotstudien ger goda resultat tänker arbetsgruppen söka pengar för en större studie. Då ska de också försöka hitta bästa lösningen för att munhälsan sköts väl.

– Det är vår svaga punkt nu. Alla som fått varm choklad erbjuds att skölja munnen med vatten och mungel. Men vi tvingar inte upp någon för att borsta tänderna en andra gång. Det motverkar syftet att komma till ro och sova gott.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida