Vill att Hilma ska slippa akuten

I Örebro har också ambulanssjukvården tagits med i samverkansarbetet, så nu är hela vårdkedjan med.

Hilma heter samverkansprojektet i Örebro. Gemensamma workshops och seminarier har fått personal från olika huvudmän att samarbeta i stället för att bevaka revir. Det är en av de stora vinsterna med Hilma.

– Att följa patienten och se över huvudmannaskapsgränserna – det ska till en revolution för att genomföra det. Alla är vana vid att arbeta med sitt, säger Inger Nordin-Olsson, distriktsöverläkare och projektledare.

På senare år har även ambulanssjukvården anslutits, så nu finns hela vårdkedjan kring Hilma med.

Fredrik Svensson är ambulanssjuksköterska och projektledare för akutklinikens del i Hilma. Han och hans kolleger har dagliga körningar av gamla människor som de lämnar på akutmottag-
ningen. Där kan de bli liggande i flera timmar trots att det ofta inte är akutvård de behöver.

– Det är förskräckligt mot patienterna att åka runt med dem på det här sättet. Akuten med sina hårda britsar är inte anpassad för gamla människor och dessutom borde akutvårdens resurser användas bättre. Det här berör oss alla, säger han.

Att köra dem till akuten har fått ersätta de insatser som den gamla multisjuka verkligen behöver, anser han. Det har blivit en sorts kompensation för trygga boenden.

Engagemanget från akutpersonalens sida är stort. Fyra internat med föreläsningar och grupparbeten om bland annat bemötande hölls under förra hösten. Omkring 60 personer deltog vid varje tillfälle – de flesta från akutkliniken. Nu planerar Fredrik Svensson en uppföljning för att övertyga politikerna om det goda i att satsa resurser på vårdkedjan.

Hans förhoppning är att personal från olika huvudmän ska kunna samarbeta hemma hos Hilma så att hon slipper köras till akuten. Primärvårdens läkare, som kopplas in av kommunens sjuksköterska, skulle kunna bedöma patienten redan i hemmet. Ambulanssjuksköterskor och läkare kan också göra insatser tillsammans.

– Vi har till exempel ett mobilt system för att mäta och bedöma ekg. Resultatet kan vi skicka direkt till kardiologen. Jag skulle vilja att en kardiolog hade direktkontakt med läkaren från primärvården, säger Fredrik Svensson.

I dag finns inte några gemensamma riktlinjer som gör ett sådant samarbete möjligt.

MÅNGA POTENTIELLA HILMOR
Tio procent av Örebro läns befolkning är äldre än 80 år,
16 300 personer ? och de blir allt fler.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida