Enhetlig bedömning av behovet av klamydiatest

Med start den första september ska barnmorskemottagningarna i Västerbotten använda samma kriterier för när deras patienter ska erbjudas klamydiatest. 

– Vi gjorde en undersökning på barnmorskemottagningarna i länet som visade att vissa tog klamydiaprover på alla gravida och andra aldrig tog några alls, säger smittskyddsläkare Jens Boman på smittskyddsinstitutet i Umeå där klamydiabekämpning är en prioriterad fråga.

Tillsammans med mödrahälsovården i Västerbotten driver smittskyddsinstitutet därför nu ett projekt i hela länet. Utifrån forskning i Holland och Belgien om sexualvanor som utgör en risk att drabbas av klamydia och symtom som talar för en infektion har man tagit fram ett formulär med elva frågor som ska hjälpa länets barnmorskor att bedöma behovet av klamydiatest.

Otydliga rekomendationer

– Det är ett spännande projekt. Hittills har reglerna varit otydliga med diffusa rekommendationer om att vara generös med provtagning, men det är orimligt att ta prov på alla vid besöken, säger Helen Ingvarsson, samordningsbarnmorska i Umeå.

Med start den första september kommer alla gravida, alla som kommer för preventivmedelsrådgivning, och alla kvinnor under 30 år som kommer för gynekologisk cellprovtagning att erbjudas att fylla i ett frågeformulär med ja- och nejsvar.

Exempel på frågor är: Har du ökade flytningar, svider det eller gör ont när du kissar, har du blödningar efter samlag, har du oförklarlig värk i nedre delen av magen, har du under det senaste året haft samlag med mer än en person och har du en sexpartner som har urinvägs- eller underlivsbesvär? Svarar kvinnan ja på någon av dem ska hon erbjudas ett klamydiatest.

Hoppas på användbart instrument

– Erfarenheter från annat arbete med livsstilsfrågor visar att det är väldigt bra att ha ett formulär som patienten hanterar själv, där alla får samma frågor, och som kan användas som samtalsunderlag, anser Helen Ingvarsson.

Barnmorskorna kommer samtidigt att rapportera om kvinnorna har tackat ja eller nej till att delta och provresultaten för dem som har tackat ja. När de tre månader som projektet varar har gått ska smittskyddsinstitutet ställa samman resultaten.

– Vi hoppas på fram ett användbart instrument som underlag för screening, så att vi hittar just de kvinnor som behöver testning, säger Helen Ingvarsson.

Klamydia har ökat kraftigt i landet under den senaste 10-årsperioden. Förra året rapporterades drygt 47 000 fall, vilket innebär en ökning med 239 procent sedan 1997. En obehandlad infektion kan få långtgående konsekvenser som sterilitet och utomkvedshavandeskap. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida