”Föräldrar vilseleds”

Barn riskerar att åldras för snabbt av D—vitamin. Man kan se vilka som är disponerade för rakit. Det påstod Kirstens familjehälsa på sin hemsida. — Det är lögner, säger Margareta Blennow, barnhälsovårdsöverläkare. Nu överväger Socialstyrelsen att granska Sveriges enda antroposofiska barnavårdscentral med vårdavtal.?

Den 1 december 2009 tog barnmorskan Kirsten Nisted över antroposofiska Vidarklinikens mödravårds- och barnavårdsverksamhet. Kirstens familjehälsa har enheter i Järna och Stockholm med drygt 1 000 inskrivna barn.?

Enligt mottagningens hemsida följer man de allmänna riktlinjerna för landstinget i Stockholm med frivillig antroposofisk medicinsk rådgivning. Men så sent som i somras fanns här en rad påståenden under rubriken ”Råd och information” som går rakt mot den konventionella barnhälsovården:?

”Ett rutinmässigt tillskott av D–vitamin ger inte plats för barnets individuella tillväxt.”?

Om barnet får för mycket D–vitamin: ”Det innebär att åldringsprocessen sker för fort och då kan det uppstå sjukdom. /…/ Barnet får inte vara barn, utvecklingen påskyndas och åldrandet sker för snabbt.”?”95 procent av barnen får D-vitamin i onödan utan att vi vet vilka konsekvenser detta kan få på sikt.”

För mycket D–vitamin anges som en tänkbar förklaring till benskörhet och osäkra föräldrar uppmanas att göra en individuell bedömning i samråd med en antroposofisk sjuksköterska eller läkare med öga för rakittendens:?

”De barn som är disponerade för rakit är ofta ljushåriga och tunnhudade, har stort huvud och fontanell och huvudformen omformas lätt vid ensidigt sovläge. Andra symtom kan vara att barnet har långvariga eller återkommande infektioner, dålig aptit, sover dåligt och vaknar ofta, ligger och kastar med huvudet och svettas.”??

Som ett alternativ för att förebygga rakit får gravida rådet att äta honung. Samtidigt blandas kostråd för gravida ihop med rekommendationen att inte ge honung till spädbarn på grund av risken för botulism, en förgiftning orsakad av bakterier:?

”Det är bra att ta 1—2 tsk honung dagligen under graviditeten, det stärker formkraften och är en profylax mot rakit hos barnet. När honungen upphettas till över 40 grader förstörs den gestaltande kvaliteten. Detta går emot den vanliga rekommendationen att undvika honung under graviditeten på grund av bakterierisken.”?

Kort efter att Vårdfokus frågar vilket underlag som finns för detta, tas allt bort. På telefon uppger Kirsten Nisted att hemsidan har blivit hackad. Hon bekräftar dock att hon står för uppgifterna och säger dessutom att det kan finnas ett samband mellan vaccinationer och diabetes, allergier, autism och auto­immuna sjukdomar. ?

— Jag kan bara informera om vad jag har hört från olika undersökningar, säger Kirsten Nisted.?

Hon ifrågasätter även att K–vitamin ges rutinmässigt till nyfödda barn för att förebygga blödningar och menar att det finns kriterier för att se vilka som är i riskzonen.?

— Föräldrarna informeras inte och det tycker jag är respektlöst.?

Hon väljer dock att inte ha med något av detta på sin nya hemsida eftersom informationen inte riktar sig till alla.?

— Jag vill inte skada människor som inte har den här kunskapen, säger hon, men utesluter inte att publicera uppgifterna igen. ??

Kirsten Nisted tycker att det är fel att rutinmässigt rekommendera D–vitamin till alla barn. Men hon hävdar att personalen på hennes mottagningar inte avråder någon från vare sig D–vitamin, K–vitamin eller vaccinationer utan informerar alla föräldrar om barnhälsovårdens rekommendationer.?

— I Sverige blir rekommendationer lätt regel. Jag försöker känna in var föräldrarna står och det blir många och långa samtal. Jag tror att varje människa är kapabel att ta ansvar för sitt eget liv, det ska inte sjukvården göra, säger Kirsten Nisted.?

Ni har en markant lägre vaccinationsfrekvens än andra bvc. Beror det på föräldrarnas vilja eller er??

— Jag tror det beror på att vi tillåter föräldrarna att ifrågasätta. Men det är svårt att veta. Vår öppenhet kanske stödjer deras beslut, säger Kirsten Nisted.?

Barnhälsovårdsöverläkaren i Stockholm, Margareta Blennow, blir bestört när hon får se listan över påståenden.?

— Skrämmande. Föräldrarna vilseleds. Delar av gamla diskussioner har plockats ihop utan att senare resultat tas med. Det är som fan läser bibeln och stämmer inte alls med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det följer inte heller landstingets regelbok, säger hon.?

Margareta Blennow understryker att barnhälsovårdsenheten har en bra kontakt med Kirstens familjehälsa i form av utbildningar och rådgivning. Hon menar också att mottagningen fyller en viktig funktion som fångar upp familjer som känner sig väldigt ifrågasatta av den vanliga vården eller som ibland har svår problematik. Därför kommer uppgifterna från hemsidan som en överraskning.?

— Vi har inte tillsynsansvar men det är ändå beklämmande och skadligt för vårt förtroende att vi inte har sett detta och reagerat, säger hon.?

Vaccinationer är frivilligt. Vilket ansvar har ni att ändå nå barnen??

— Vi har ett mycket stort ansvar att förmedla all kunskap som finns från trovärdiga källor. Vi har också en rutin för föräldrar som är tveksamma. Sjuksköterskor som inte vill rekommendera vaccinationer kan inte jobba inom barnhälsovården, säger hon.?

Margareta Blennow tycker att uppgifterna är så graverande att hon har begärt att beställaren, Stockholms läns landsting, ska göra en kvalitetsgranskning. Monica Lindell Olsson vid hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska när detta skrivs i sin tur kontakta Socialstyrelsen för att diskutera en tillsyn.?

Hemsidan är borta men uppfattningarna finns kvar. Var går gränsen för vad offentligfinansierade vårdgivare kan påstå??

— Det måste vi titta på. Vi följer exempelvis upp statistik, verksamhet och lokaler. Men det handlar även om vad som faktiskt förmedlas till föräldrarna, säger Monica Lindell Olsson.?

Antroposofin utgår från Rudolf Steiners läror som hävdar att genomgångna sjukdomar kan vara en fördel i nästa reinkarnation. Vilka andra grupper med andliga inslag kan få vårdavtal med er??

— Frågan har kommit upp när vårdcentraler med religiös profil har ansökt om auktorisation. Vi måste utgå från de krav som finns i regelboken och bedöma varje enskilt fall. Det här är inget lätt område, säger Monica Lindell Olsson.?

Just nu pågår en översyn av 2012 års regelböcker. Om det här är en fråga som kommer att tas upp är ännu oklart.

Få vaccinationer
Kirstens familjehälsa i Stockholm vaccinerar i lägre utsträckning än alla andra bvc i samma område.  2009 fanns 145 inskrivna barn födda 2007 på enheten i Stockholm.  Många fick inte de vanligaste vaccinationerna. Siffrorna inom parentes avser genomsnittet i Stockholms läns landsting.

Difteri: 47,6 procent av barnen (0,7)
Stelkramp: 40 procent (0,6)
Kikhosta: 49,7 procent (0,7)
Polio: 48,3 procent (0,7)
Haemophilus influenzae: 60,7 procent (0,9)
MPR: 75,2 procent (4,7)

Siffrorna från Kirstens enhet i Järna är, med ett undantag, högre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida