Starka reaktioner på vårdbild – vaccinering med smycken på

Starka reaktioner på vårdbild – vaccinering med smycken på
Flera personer har lite skämtsamt sagt att man skulle kunna ge bilden rubriken "Finn fem fel". Foto: Anders Andersson

”Jag blir beklämd när jag ser hur andra sköter hygienen”. Reaktionerna på Vårdfokus vaccinationsbild i senaste numret av tidningen är många och upprörda. "Klocka, ring, långärmat, till och med plåster — vad tänker de på?"

Bilden är från bvc på Hertig Knuts vårdcentral i Halmstad. Den visar tre månader gamla Nova som får sin första dubbelvaccinering av bvc-personalen. Problemet är att båda har klocka och att en till och med har ringar, långärmat och ett plåster på långfingret.

– Jag såg bilden och reagerade förstås starkt. Tyvärr är det så här det ser ut på många vårdcentraler. Bilden är ju inte arrangerad, det är helt enkelt en bild ur verkligheten, säger hygiensjuksköterskan Kerstin Mannerquist på Smittskyddsinstitutet.

Hygienreglerna gäller alla

Hon säger att det verkar som att de som arbetar på vårdcentraler och bvc anser att de arbetar med hälsovård och tycks tro att de föreskrifter som finns om hygien inte gäller dem.

– Men reglerna gäller alla, det är inget snack om den saken!

Ingegerd Lindgren är verksamhetschef på vårdcentralen Hertig Knut där bilden togs och hon blev själv illa berörd när hon såg den.

– Självklart ska det inte gå till så här. Vi har tydliga regler; ingen ska bära klocka, ringar eller långärmade kläder på jobbet. Tyvärr är det svårare att få personal på bvc att inse det. Många har även privata kläder, men helst ska man inte ha det heller.

Inte privata kläder

Kerstin Mannerquist håller med om det och menar att det är alldeles för vanligt att personal på vårdcentraler och bvc använder sina privata kläder i jobbet.

Evalotte Mörelius är ordförande i Riksföreningen för barnsjuksköterskor. Hon säger att det är viktigt att de här frågorna börjar diskuteras på allvar inom barnhälsovården.

– Jag tror att många som arbetar inom bvc tänker att de jobbar med friska och att det därför går bra att ha privata kläder. Kanske känns det ”snällare” att ha privata kläder i stället för sjukvårdskläder.

Bra med debatt

Evalotte Mörelius tycker det är bra att bilden väcker så starka känslor och  hoppas att det ska starta en viktig debatt. Hon får medhåll av Ingegerd Lindgren på Hertig Knuts vårdcentral:

– Ja, den här bilden kan man verkligen ha som avskräckande exempel. Om den startar en diskussion så har den i alla fall fört något gott med sig.

Och diskussion har det verkligen blivit. Så här skriver en läsare till Vårdfokus: ” Fick en chock när jag läste sista numret av Vårdfokus. Vi pratar ju mycket om hygien med kortärmade kläder, utan ring och klocka. Slår upp sidan 26-27 och vad får jag se! Bilden togs dessutom i år! Jobbar själv på bvc och blir beklämd när jag ser hur andra sköter hygienen.”

Många gjorde fel vid influensavaccineringen

Kerstin Mannerquist blir glad när hon får höra att många har reagerat starkt på bilden.

– Det är bra att det blir debatt! I samband med vaccinationen av svininfluensa när det gjordes många reportage om vaccinationer såg jag nästan dagligen på tv och i tidningar bilder där personal som vaccinerade hade långärmat, klockor, ringar. Ja, ibland var det nästan riktigt smutsiga förhållanden.

Borde personalen även använda skyddshandskar när de vaccinerar?

– Det är inte helt lätt att svara ett självklart ja på det. När det gäller vaccinationer är handskarna till för att skydda personalen och ska användas om man riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor eller vid risk för stick- och skärskador. Därför är det en bedömningsfråga, säger Kerstin Mannerquist.

Hon konstaterar också att eftersom skyddshandskar måste bytas efter varje vaccination så blir det oerhört komplicerat att använda det om man ska vaccinera många, som till exempel vid svininfluensan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida